Segons els experts, la intensitat de la regressió té a veure amb l'artificialitat de les platges, la morfologia, l'onatge i les estructures de protecció.

L'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona ha quantificat l'erosió de les platges de la ciutat durant les darreres dues dècades. Segons els experts, aquesta es deu a la seva artificialitat, morfologia, onatge, efecte dels temporals i construcció d'estructures de protecció com dics, que modifiquen la distribució natural del sediment a les platges.
"Les platges de Barcelona amb prou feines reben aportacions sedimentàries de forma natural i les pèrdues de sediment causades per l'efecte de l'onatge, especialment durant els temporals, només es poden compensar abocant sorra portada d'altres llocs, cosa que ha provocat la seva regressió progressiva", explica l'investigador de l'ICM Jorge Guillén.
Vint anys monitorant la costa
Aquest diagnòstic ha estat possible gràcies al seguiment exhaustiu que s'ha fet des de l'Observatori Costaner de l'Institut, que celebra ara el seu 20è aniversari. Durant tots aquests anys, s'han fotografiat les platges de Barcelona a cada hora, cosa que ha permès endinsar-se en el coneixement de la dinàmica sedimentària i avaluar l'impacte de les regeneracions artificials de sorra i altres accions antròpiques.
"L'anàlisi de totes les imatges ha permès una millora considerable en el nostre coneixement del comportament de platges urbanes encaixades –és a dir, aquelles que estan limitades per espigons- i ens ha permès extreure eines per millorar la seva gestió, ja que les platges de Barcelona presenten unes dimensions que permeten considerar-les un laboratori natural per a la investigació científica, a més de ser un dels emblemes de la ciutat", apunta la investigadora de l'ICM Ruth Durán, que forma part de l'Observatori.
Per la seva banda, el també integrant de l'Observatori Òscar Chic, assegura que "durant aquests anys hem generat una base de dades única i de qualitat per a l'estudi de la morfodinàmica costanera i que servirà també a futures generacions de científiques i científics per abordar temàtiques diferents que ara ni tan sols imaginem".
Evolució de la línia de costa
Gràcies a les imatges preses des de l'Observatori Costaner de l’ICM, els investigadors poden esbrinar la superfície emergida de platja, la rotació de la línia de costa –que es deu a l'angle d'aproximació de l'onatge-, l'erosió causada pels temporals o l'augment de les superfícies després les regeneracions artificials, entre d'altres. Així mateix, totes aquestes dades s'utilitzen per verificar els models d'evolució de la línia de costa i avaluar els efectes derivats del canvi climàtic a mig termini.
"Això és especialment rellevant en un moment en què l'augment del nivell del mar derivat de l'escalfament global i la cada vegada més gran recurrència i intensitat dels temporals amenacen de posar en perill el futur de les nostres platges", exposa Gonzalo Simarro, un altre dels integrants de l’Observatori.
En aquest sentit, Simarro afegeix que "aquests impactes ja s'han començat a percebre a Barcelona, encara que no són dominants, i es veuran agreujats per la limitada amplada de les platges, per la seva escassa capacitat d'adaptació deguda al seu component urbà i per l'absència d'aportacions sedimentàries naturals".
Acord amb l'administració
Davant d'aquest escenari, des de l'any 2015 la informació obtinguda gràcies a l’Observatori es transfereix a l'ajuntament de Barcelona per millorar la gestió de les platges de la ciutat. A més, s'ha creat un grup d'experts del qual formen part els integrants de l'Observatori Costaner de l'ICM.
La seva tasca és la de debatre sobre aspectes com el canvi d'usos a les platges, l'adaptació progressiva a les noves condicions, o la utilització de tècniques basades en la natura –com l'ampliació de les zones interiors de les platges- com a sistemes preventius per desenvolupar estratègies d'adaptació i assegurar així el futur de les platges de la ciutat.