Els detalls es recullen en la primera proposta de pressupostos de carboni elaborada pel Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic (CECC), amb experts de l’ICM-CSIC, entre altres institucions.

El Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic (CECC) va presentar ahir a la Sala d’actes de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona l’informe que ha lliurat al Govern de Catalunya de la primera proposta de pressupostos de carboni. Això és la recomanació del volum total d’emissions de gasos amb d’efecte hivernacle (GEH) que Catalunya pot emetre entre 2021 i 2035, que és de 403 megatones de CO equivalent, assolint així una reducció del 67% l’any 2035 respecte a 1990. Aquesta xifra s’ha determinat en línia amb les indicacions de la ciència per assolir els objectius de l’Acord de París i, concretament, assolir l’objectiu de neutralitat climàtica l’any 2050 tenint en compte criteris de viabilitat tècnica i econòmica de la realitat catalana.
Els pressupostos de carboni plantegen una reducció mitjana anual del 8% de les emissions de GEH des de 2021 a 2035, contrastant amb la mitjana anual entre 2015 i 2019, que se situava en un increment de l’1% de les emissions, o amb la reducció del 0,2% l’any 2022 (últim any amb dades disponibles). La proposta de pressupostos de carboni suposa una reducció del 42% de les emissions l’any 2030 en relació amb el 1990, essent superior a la plantejada a l’esborrany del Pla Integrat d’Energia i Clima de Catalunya 2030 (PINECCAT30), que proposa una reducció del 29% de les emissions en relació amb l’any 1990. Aquest pla haurà d’establir les fites de la transició energètica per a l’any 2030 en el camí cap a la neutralitat climàtica.
Per assolir aquest objectiu, segons el CECC, es requereixen polítiques públiques ambicioses en energia, mobilitat i fiscalitat verda, inversions prioritàries en energies renovables, transport públic i col·lectiu, rehabilitació d’edificis, polítiques emmarcades en processos de participació ciutadana i empresarial que fomentin models de consum sostenibles i una transició ecosocial justa.
Un pressupost de carboni per a cada sector
L’informe del CECC estableix els pressupostos de carboni globals i desagregats en set sectors (transport, indústria, energia, agricultura, residencial, residus i serveis) i estructurats en períodes de cinc anys des de 2021 fins a 2035 per guiar l’acció climàtica a Catalunya. Entre 2026 i 2030 s’haurien de reduir un 45% les emissions en relació amb l’any 2022, i fins al 2035 ho haurien de fer en un 69% respecte a aquest mateix any (que equival a una reducció del 67% respecte a 1990).
Els pressupostos de carboni consideren que els sectors que afronten un repte més rellevant són:
- El sector del transport, el qual representa el 32% de les emissions actuals, que haurà de reduir un 72% les emissions l’any 2035 respecte a 2022. Les propostes del CECC se centren en l’electrificació del vehicle privat, l’augment de l’ús del transport públic i la mobilitat activa (a peu o en bicicleta), el foment del transport de mercaderies en tren, la planificació territorial i urbana i la implantació de polítiques d’habitatge que facilitin la contenció de la mobilitat i la reducció dels viatges en avió a favor del tren.
- El sector de la indústria, que emet el 28% del total actualment, que haurà de reduir les emissions fins a un 65%. Podria fer-ho, segons el CECC, amb la reducció global de la demanda de productes en general, la reducció del consum energètic i l’eficiència en la producció, l’ús d’energies renovables i el desenvolupament de tecnologies de captura i emmagatzematge de carboni.
- El sector de l’energia, que representa el 13% de les emissions actuals, haurà de reduir el 91% de les emissions. Ho farà, fonamentalment, gràcies a l’increment substancial de les energies renovables i substitució de la generació amb gas i dièsel. Com que aquest sector afecta transversalment tots els altres, els pressupostos de carboni contemplen la reducció de la demanda energètica a través de diverses vies, incloent-hi la intensificació de la rehabilitació energètica d’habitatges, el decreixement turístic a favor d’altres sectors econòmics menys intensius en CO2 , i la reorganització del model de generació, per exemple, amb l’impuls de les comunitats energètiques i l’autoconsum compartit.
Es tracta d’una reducció d’emissions important i sostinguda des del primer any, que implica a tots els sectors, en línia amb les indicacions de la ciència per assolir els objectius de l’Acord de París. El CECC fa aquesta aposta per tal de no posar en risc l’economia i el benestar de la societat present ni de les generacions futures, anticipant les reduccions que es requeriran per al període 2036-2050 i notant que, com més es retarda la descarbonització, més costosa i menys preparades estarem per adaptar-nos a una economia verda i competitiva.
El CECC remarca que dilatar en el temps la reducció més intensa d’emissions generaria uns esforços excessius per als diferents sectors i generacions futures, pèrdua de competitivitat i risc de disrupcions socials. Per aquests motius, convé fer-ho amb més temps i de manera gradual. A més de garantir una transició efectiva i justa per a la ciutadania i tots els sectors socials i econòmics cap a una economia pròspera i descarbonitzada, la proposta presentada compleix amb criteris de justícia climàtica per a l’assoliment dels objectius globals de reducció d’emissions de GEH. L’enfocament de justícia climàtica permet entendre quina hauria de ser l’aportació justa de cada territori a l’objectiu global comú, sobre la base dels principis d’igualtat, responsabilitat, capacitat i dret al desenvolupament.
Els pressupostos de carboni inclouen tots els GEH (CO2 , CH4 , N2O i gasos fluorats) i s’han elaborat amb dades oficials disponibles, models prospectius propis, consultes als actors econòmics i amb la recerca científica disponible.