Les nostres principals línies de recerca són:
1. Determinació i diferenciació del sexe en peixos i el seu control en aqüicultura
Emprant la transcriptòmica i l’epigenòmica, estudiem les influències genètiques, epigenètiques i ambientals (sobretot temperatura) en la determinació i diferenciació del sexe en peixos. Els nostres estudis són la base per al desenvolupament de protocols de control de les proporcions de sexe i ploidía en aqüicultura.
2. Distribució i evolució dels sistemes sexuals en peixos
Hem compilat una base de dades sobre els sistemes sexuals (sexes separats i diferents formes d'hermafroditisme) i trets clau de la història de vida de més de 4600 espècies de peixos de tot el món. Estudiem la incidència, distribució, influència de factors abiòtics i les transicions evolutives entre aquests sistemes sexuals.
3. Epigenètica ambiental: regulació sexual, domesticació, rellotges epigenètics, biomarcadors
L'epigenètica ambiental investiga com factors externs poden resultar en canvis heretables en l'expressió gènica sense alterar la seqüència d'ADN. Estudiem els canvis epigenètics per resoldre problemes específics, inclosa la relació entre la temperatura i les proporcions de sexe i hem patentat un predictor de sexe. També estudiem l'establiment i el canvi de marques epigenètiques, havent desenvolupat el primer rellotge epigenètic del món per estimar l'edat dels peixos. Vam revelar el paper clau de les modificacions epigenètiques durant la domesticació dels animals, contribuint així a una millor comprensió de la "síndrome de domesticació" de Darwin. Actualment, estem interessats en els mecanismes epigenètics durant el desenvolupament primerenc que regulen gens importants per a trets fenotípics clau.