Notícies | 05 Juliol 2022

Valentí Sallarès, nou director de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona

Share

Sallarès és doctor en física i, des de l’any 2012, desenvolupa la seva recerca a l’ICM en l’àmbit de les geociències marines.

Sallarès és doctor en física i desenvolupa la seva recerca en l’àmbit de les geociències marines / ICM-CSIC.
Sallarès és doctor en física i desenvolupa la seva recerca en l’àmbit de les geociències marines / ICM-CSIC.

El físic Valentí Sallarès és el nou director de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona. Sallarès substitueix en el càrrec a Josep Lluís Pelegrí, que ha capitanejat el centre durant els últims quatre anys. Entre les fites aconseguides durant aquest període cal destacar l’obtenció, l’any 2020, de l’acreditació d’excel·lència Severo Ochoa, de la qual poden presumir només una trentena de centres de recerca de l’Estat.

El nou director, vicedirector d’estratègia en l’anterior equip de direcció, assumeix els reptes de mantenir l’excel·lència en la producció científica, continuar captant talent jove i augmentar la transferència de coneixement de la investigació que es fa al centre, amb l’objectiu d’augmentar la consciència ciutadana sobre la rellevància dels oceans per al futur del planeta i la necessitat urgent de millorar-ne l’estat de conservació per garantir-ne la sostenibilitat.

“Assumir la direcció de l’ICM en aquesta època difícil i convulsa és un desafiament molt important que afronto amb energia i il·lusió. El repte és mantenir-nos com el centre de recerca marina de referència a l’estat i a la Mediterrània pel que fa a l’excel·lència científica i, a la vegada, augmentar la visibilitat i el retorn social de la nostra recerca i enfortir els lligams amb la ciutadania, especialment en el nostre entorn local i regional”, apunta Sallarès.

Trajectòria professional

Sallarès és doctor en física i, des de l’any 2012, desenvolupa la seva recerca a l’ICM en l’àmbit de les geociències marines. En concret, aquesta se centra en el desenvolupament metodològic de la tomografia sísmica i les seves aplicacions en l'estudi de l'estructura i els processos que governen l'evolució de les zones de subducció, amb especial èmfasi en la generació de terratrèmols i tsunamis, i dels marges continentals d’extensió. Així mateix, ha treballat amb mètodes geofísics i hidrogràfics per investigar la dinàmica de l'oceà.

Fins ara, l’investigador ha publicat un centenar d’articles en revistes i llibres de prestigi, ha realitzat prop de 250 comunicacions a congressos internacionals i una trentena de seminaris i conferències a centres de recerca internacionals. També ha participat en més de trenta projectes científics finançats tant per organismes públics com per entitats privades, i n’ha liderat una quinzena. Finalment, Sallarès ha dirigit diverses campanyes oceanogràfiques i forma part del comitè directiu de la Xarxa Marítima BlueNetCat i del Consell de Català de Cogestió Marítima de la Generalitat, entre altres.

Un altre punt a destacar de la seva trajectòria és l’obtenció, l’any 2020, del Premi Ciutat de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona per una investigació publicada a la revista Nature que proposava un nou model que té en compte les variacions d’elasticitat de les roques en el comportament dels terratrèmols i millora substancialment la previsió de tsunamis.