Notícies | 07 Febrer 2025

Una nova eina promou el desenvolupament sostenible dels sectors marítims i la conservació de la biodiversitat marina

Share

La seva efectivitat ha estat confirmada en un estudi liderat pel Centre Tecnològic AZTI en col·laboració amb l'ICM-CSIC i publicat recentment a la revista Communications Earth & Environment.

L’efectivitat d’aquesta eina ha estat demostrada mitjançant la seva aplicació en l’avaluació dels plans espacials marins de la zona transfronterera del Golf de Biscaia / Windmill Project.
L’efectivitat d’aquesta eina ha estat demostrada mitjançant la seva aplicació en l’avaluació dels plans espacials marins de la zona transfronterera del Golf de Biscaia / Windmill Project.

Un equip científic internacional, liderat pel centre tecnològic AZTI i amb la col·laboració de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), ha desenvolupat una eina innovadora per ajudar els professionals de la planificació marina i les autoritats competents a incorporar els principis de l'enfocament basat en ecosistemes en la planificació espacial marina (MSP, per les seves sigles en anglès). L’efectivitat d’aquesta eina ha estat demostrada en un estudi publicat recentment a la prestigiosa revista Communications Earth & Environment de l'editorial Nature. Aquest estudi ofereix un enfocament avançat per a la gestió marina, fonamental per equilibrar el desenvolupament econòmic, el benestar humà i la protecció de la biodiversitat marina.

L’eina, denominada Ecosystem-Based Marine Spatial Planning Assessment Tool (EB-MSP Assessment Tool), ofereix un mètode estandarditzat per integrar pràctiques de gestió basades en ecosistemes en diferents fases del procés de planificació espacial marina. Aquest mètode s’alinea amb els principis del Conveni sobre la Diversitat Biològica i dona suport als objectius de conservació globals, com els establerts en el Marc Global de Biodiversitat de Kunming-Montreal.

El mètode proposat pren una rellevància especial en l’actualitat, quan la creixent demanda de recursos i espai marins per part de sectors emergents, com les energies renovables marines, l’aqüicultura i el turisme marítim, juntament amb activitats tradicionals com la pesca i el trànsit marítim, exigeix un enfocament integrat per a la gestió de les activitats humanes. L’eina permet una avaluació detallada i individualitzada dels plans espacials marins, identificant aspectes crítics i proposant accions concretes per a una gestió efectiva.

"Aquesta eina permet una avaluació estandarditzada dels plans, garantint que no només existeixin en el paper, sinó que es duguin a terme mitjançant accions mesurables que permetin una gestió adaptativa", explica Ibon Galparsoro (AZTI), el coordinador de la investigació.

Per la seva banda, Maria Bas (ICM-CSIC) afegeix: "Aquesta eina ajuda els gestors a avaluar si els aspectes ambientals, socials, econòmics i de governança, així com els processos participatius, han estat abordats adequadament, i suggereix accions específiques per a la millora contínua de la planificació espacial marítima i la gestió marina".

L’efectivitat d’aquesta eina ha estat demostrada mitjançant la seva aplicació en l’avaluació dels plans espacials marins de la zona transfronterera del Golf de Biscaia, sota la jurisdicció de França i Espanya. Durant l’estudi, es van identificar diversos aspectes a millorar. A Espanya, es va destacar la necessitat d’alinear els objectius ambientals, socials i sectorials, així com de millorar els processos participatius, augmentant la representativitat de la societat i dels sectors minoritaris en la presa de decisions.

A França, es va identificar la necessitat d’establir opcions per compartir l’espai marí, definir àrees prioritàries de conservació i crear mecanismes per a la integració de noves dades i coneixements abans de la revisió del pla cada sis anys. En ambdós plans, es va assenyalar la importància de considerar els efectes del canvi climàtic sobre el sistema socioecològic i el seu impacte en els sectors marítims, així com la necessitat de millorar l'estructura de governança i el coneixement existent sobre els processos ecosistèmics.

"Aquesta metodologia és reproduïble i es pot adaptar a diferents contextos geogràfics, fet que és crucial per a la col·laboració internacional en la protecció dels nostres oceans", afirma l’investigador d’AZTI. "L’eina desenvolupada està sent ben rebuda per la comunitat científica i pels professionals de la planificació espacial marina en diversos països europeus on ja s’està aplicant, en el marc del projecte MarinePlan, i la nostra intenció és ampliar-ne l’ús a un context geogràfic més ampli."

Aquesta eina és un recurs de gran valor per a l’elaboració de polítiques, la recerca i la gestió de l’espai marí, ja que proporciona un marc estandarditzat que facilita l’avaluació i la millora contínua dels plans de gestió marina.