Notícies | 27 Febrer 2023

Una delegació de la UNESCO visita l'ICM-CSIC

Share

Els assistents van mostrar-se satisfets amb el resultat de la visita, que els va permetre conèixer de primera mà l'activitat de l'Institut.

La comitiva va visitar diverses entitats i espais de la capital catalana / ICM-CSIC.
La comitiva va visitar diverses entitats i espais de la capital catalana / ICM-CSIC.

Una delegació de la UNESCO encapçalada per Julian Barbière, màxim responsable de l'àrea de Política Marina de la Dècada de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030), i per la coordinadora adjunta, Alison Clausen, va visitar la setmana passada diferents entitats i punts de Barcelona, entre ells l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), per conèixer les iniciatives que s'estan duent a terme a la capital catalana en el marc d'aquest decenni declarat per les Nacions Unides per millorar l'estat actual de l'oceà.

Durant la visita a l'ICM-CSIC, els responsables de la Dècada van ser rebuts pel director del centre, Valentí Sallarès; el vicedirector de Transferència, Francesc Piferrer; i el vicedirector de Relacions Institucionals i Internacionals, Josep Lluís Pelegrí. Així mateix, van assistir a la trobada representants de la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, de l'Oficina Estratègica de l'Àmbit Litoral de l'Ajuntament de Barcelona, de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), de la BlueNetCat i de la Fundació Barcelona Capital Nàutica.

Els assistents es van mostrar satisfets amb el resultat de la visita, que els va permetre conèixer de primera mà l'activitat de l'Institut, i van elogiar la feina que s'està fent des d'Ocean Cities, un programa estratègic de la Dècada liderat per l'ICM- CSIC que busca impulsar les ciutats oceàniques sostenibles i canviar la manera com els ciutadans interactuen amb l'oceà. L'integren una trentena d'entitats de tot el món, com ara centres de recerca, ministeris, ajuntaments i organitzacions artístiques.

"Esteu ubicats en un entorn excepcional, estic convençut que les vostres activitats contribuiran a aconseguir els objectius de la Dècada", va exposar el màxim responsable de l'àrea de Política Marina de la Dècada dels Oceans, Julian Barbière. Per part seva, la coordinadora adjunta de la Dècada, Alison Clausen, va subratllar la importància del moment actual, que diu, és "clau" per involucrar la ciutadania en la defensa de l'oceà.

Finalment, el director de l'ICM-CSIC, Valentí Sallarès, va agrair l'interès de la delegació per comptar amb l'Institut per a l'organització d'activitats relacionades amb la Dècada i va expressar la “total disponibilitat” del centre per continuar contribuint de manera activa, com ho ha fet fins ara.

La Dècada dels Oceans

El desembre de 2017, l'ONU va proclamar la Dècada de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030) per fomentar la cooperació internacional en el desenvolupament de la investigació científica i l'aplicació de tecnologies innovadores que vinculin les ciències oceàniques amb les necessitats de la societat.

Va ser llavors quan l'Assemblea General de les Nacions Unides va encomanar a la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental (COI) de la UNESCO la tasca de treballar amb tots els actors interessats en el disseny d'aquest decenni per transformar les societats mitjançant el coneixement, la capacitat científica i tecnològica i solucions innovadores.

Les accions realitzades en el marc de la Dècada han de donar suport als esforços per invertir el cicle de deteriorament de la salut dels oceans i reunir les parts interessades en els oceans de tot el món al voltant d'un marc comú que garanteixi que les ciències oceàniques puguin donar suport plenament als països en la creació de millors condicions per al desenvolupament sostenible de l'oceà, el benestar del qual és clau per assegurar el futur del planeta.