Notícies | 07 Setembre 2015

Un nou projecte de l'ICM seguirà el rastre de l'activitat gènica de microorganismes capaços de descompondre contaminants

Share

El projecte d'investigació Biosensomics, presentat per Silvia G. Acinas del grup d'Ecologia i Genòmica de Microorganismes Marins de l'ICM, ha rebut una de les Ajudes Fundación BBVA a Investigadors i Creadors Culturals 2015 per estudiar la contaminació d'aigües oceàniques. Per a la investigació, els científics utilitzaran mostres d'aigua profunda que l'Expedició Malaspina va obtenir d'oceans de tot el planeta durant el 2010 i el 2011.

Un nou projecte de l'ICM seguirà el rastre de l'activitat gènica de microorganismes capaços de descompondre contaminants

El projecte d'investigació Biosensomics, presentat per Silvia G. Acinas del grup d'Ecologia i Genòmica de Microorganismes Marins de l'ICM, ha rebut una de les Ajudes Fundación BBVA a Investigadors i Creadors Culturals 2015 per estudiar la contaminació d'aigües oceàniques. Per a la investigació, els científics utilitzaran mostres d'aigua profunda que l'Expedició Malaspina va obtenir d'oceans de tot el planeta durant el 2010 i el 2011. Analitzaran els contaminants d'aquestes mostres d'aigua però ho faran mitjançant una tècnica molt innovadora, tal i com va assenyalar el jurat del programa de la Fundació BBVA: en comptes de buscar directament les substàncies contaminants, les detectaran a partir dels gens i de les rutes de degradació dels microorganismes associats a aquest procés. És a dir, seguiran el rastre de l'activitat dels microorganismes capaços de descompondre els contaminants i descontaminar (el que es coneix com bioremediació).

L'abundància o salut de certes espècies d’éssers vius en un entorn concret proporciona informació de l'estat ecològic d'aquest mateix ambient. És per això que els científics utilitzen aquestes espècies com a bioindicadors, indicadors d'aquest estat ecològic. Són molts els microorganismes que actuen com a bioindicadors.

El projecte liderat per Silvia G. Acinas va més enllà de la recerca de contaminants i fusiona bioremediació i bioindicadors en un nou concepte denominat Biosensòmica, d'aquí el nom del projecte. Per a tal objectiu, els investigadors analitzaran el conjunt de gens procedents dels genomes de la comunitat de microorganismes d'aquestes mostres d'aigua (el que tècnicament es coneix com metagenoma), així com l'expressió d'aquests gens (el metatranscriptoma).

Amb tota aquesta informació podran traçar les rutes de degradació de contaminants diversos i estimar el seu impacte i rellevància en determinades zones de l'oceà. Així mateix, tal i com assenyala Silvia G. Acinas, "podrem conèixer la capacitat bioremediadora de bacteris aïllats de l'oceà profund i detectar quins són responsables de degradar múltiples contaminants, com ara el metilmercuri, una toxina amb efectes nocius per a la salut humana que s’està acumulant en els teixits dels éssers vius dels nostres oceans i que pot transferir-se als humans a través de la cadena tròfica marina".

Les Fundación BBVA atorga els seus ajuts a Investigadors i Creadors Culturals a títol individual. En la segona edició d'aquest programa, altament competitiu, s'han presentat més de 1900 projectes, dels quals, només 63 s'han seleccionat per rebre els ajuts. Aquests ajuts es distribueixen en 11 àrees de coneixement. Biosensomics, concretament, és un dels 6 projectes seleccionats en l'àrea de Medi Ambient i Ciències de la Terra.