Notícies | 02 octubre 2020

Un estudi de l’ICM alerta de la necessitat de controlar l'arribada d'espècies invasores a través del trànsit marítim

Share

Estudis recents revelen que espècies invasores que han creuat el canal de Suez com a conseqüència, tant del canvi climàtic com de l'activitat humana, estan causant impactes ecològics i socioeconòmics molt greus al Mediterrani.

L'exemplar trobat a Barcelona va ser catalogat i dipositat  a les Col·leccions Biològiques de Referència de l'ICM / ICM-CSIC
L'exemplar trobat a Barcelona va ser catalogat i dipositat a les Col·leccions Biològiques de Referència de l'ICM / ICM-CSIC

El novembre passat, es va trobar un exemplar de l'espècie tropical Acanthopagrus bifasciatus a l'escullera del port de Barcelona. Es tractava del segon registre d'aquesta espècie al Mediterrani (abans només s'havia vist Tunísia el 2014). Ara, els experts suggereixen que aquest nou exemplar d’Acanthopagrus bifasciatus podria haver arribat fins a la costa catalana a través del trànsit marítim i creuen poc probable que l'espècie s'hagi establert al Mediterrani.

Aquesta és la principal conclusió d’un estudi publicat fa uns dies a la revista especialitzada BioInvasions Records. El document inclou una descripció de les característiques de l'exemplar trobat a Barcelona, ​​que és el primer registre de l'espècie al Mediterrani nord-occidental.

"Degut a que no ha estat detectada més que en una ocasió a Tunísia fa 6 anys, és poc probable que hi hagi una població d’Acanthopagrus bifasciatus establerta al Mediterrani; per això, l'exemplar que es va trobar podria haver arribat fins aquí a través del tràfic marítim", exposa Alfredo García de Vinuesa, investigador de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC (ICM-CSIC) i autor principal de l'estudi. García de Vinuesa afegeix que "la hipòtesi més plausible és que l'exemplar vingui del Mar Roig".

Revisar els protocols del trànsit marítim

En referència a això, l'investigador alerta del perill que altres espècies invasores s'introdueixin al Mediterrani nord-occidental a través del trànsit marítim i apunta que "aquesta troballa és un toc d'atenció a l'administració, que hauria de revisar els protocols del trànsit marítim i conscienciar la població dels desequilibris en les poblacions autòctones que pot causar la introducció d'espècies invasores".

La troballa d'aquell exemplar d'Acanthopagrus bifasciatus a Barcelona va ser totalment fortuïta, ja que el va trobar un home que practicava pesca submarina a la zona del port de Barcelona. Arran d'això, els autors de l'estudi han alertat algunes associacions de pesca submarina perquè avisin de la presència d'aquesta o altres possibles espècies invasores.

Estudis recents revelen que espècies invasores que han creuat el canal de Suez com a conseqüència, tant del canvi climàtic com de l'activitat humana, estan causant impactes ecològics i socioeconòmics molt greus al Mediterrani. Entre les més conegudes figuren el peix conill (Siganus luridus i S.rivulatus), el Lagocephalus sceleratus, una espècie de peix globus extremadament verinós, i el peix escorpí (Pterois miles).

La temperatura mitjana de l'aigua del Mediterrani és molt menor que la del Mar Roig, un braç de l'oceà Índic a mig camí entre Àfrica i Àsia. En aquestes conques troben refugi milers d'espècies, cadascuna d'elles adaptades a unes condicions diferents.

Així, al Mar Roig es troben espècies d'afinitat tropical, mentre que les del Mediterrani estan acostumades a viure en aigües més fredes. "Tot i això, des de l'obertura del canal de Suez s'han començat a detectar espècies tropicals al Mediterrani -sobretot a la part oriental de la conca- que han accedit a ella a través del canal de Suez i que, a causa de l'escalfament global, troben ara millors condicions al Mediterrani", conclou l’investigador de l’ICM i coautor de l’estudi Antoni Lombarte.