Es tracta de perfils internacionals que desenvolupen línies de recerca complementàries a l’actual cartera d’investigació de l’Institut.

L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona ha incorporat sis investigadores i investigadors postdoctorals en el marc d’una convocatòria finançada per l’Acreditació d’Excel·lència Severo Ochoa i dirigida a perfils internacionals que busquen estabilitzar la seva carrera professional en un centre de recerca marina d’excel·lència.
Les candidates i candidats escollits duen a terme investigacions relacionades amb els tres reptes de recerca de l’Institut. Entre elles figuren l’estudi de la sismicitat mediterrània, l’impacte de les onades de calor marines a l’Atlàntic sud-occidental, l’efecte de l’alcalinització natural de l’aigua en la mitigació de l’acidificació oceànica, el paper del canvi global en les dinàmiques de les poblacions de peixos, l’ús de noves tecnologies per al monitoratge dels hàbitats mesopelàgics i el rol dels microorganismes marins en el reciclatge de mercuri a l’oceà.
Aquesta convocatòria interna va néixer en el marc de l’Acreditació d’Excel·lència Severo Ochoa amb l’objectiu d’atraure talent investigador jove d’alt nivell i amb una forta component internacional. Quatre avaluadors externs, així com els membres del Comitè d’Estratègia de l’ICM-CSIC es van encarregar de seleccionar els perfils més prometedors.
Per això, es van tenir en compte l’excel·lència acadèmica, l’experiència en el món de la recerca i la complementarietat dels estudis de les candidates i candidats amb les actuals línies de recerca de l’ICM-CSIC. Així mateix, es va valorar positivament el seu potencial per aconseguir posicions permanents o de llarga durada a l’Estat a través de convocatòries competitives durant el transcurs del contracte, que té una vigència de dos anys.
L’ICM-CSIC va ser reconegut el 2020 com a Centre d’Excel·lència Severo Ochoa per l’Agència Estatal de Recerca espanyola, un organisme adscrit al Ministeri de Ciència i Innovació. Ara per ara, és l'únic centre dedicat a la recerca marina acreditat amb aquest distintiu que reconeix l'excel·lència i les contribucions científiques dels centres de recerca a escala nacional i internacional, el seu impacte social i empresarial, i la seva capacitat per a atreure talent.
L'objectiu de l'acreditació és finançar i distingir els centres i unitats públiques de recerca que compten amb programes de recerca de frontera i altament competitius, i que es troben entre els millors del món en les seves respectives àrees científiques. La concessió d'aquesta ajuda, amb una validesa de quatre anys, implica un finançament de quatre milions d'euros, la qual cosa ha permès impulsar iniciatives com aquesta convocatòria postdoctoral dirigida a l’atracció de talent jove internacional.