El passat mes d'abril, durant la Conferència de la Dècada de l'Oceà celebrada a Barcelona, l'ICM va organitzar un esdeveniment per definir una visió conjunta de les ciències oceàniques des d'una perspectiva de gènere.

El passat mes d'abril va tenir lloc a Barcelona la Conferència de la Dècada dels oceans. El Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030) («Dècada dels oceans») té per objectiu estimular les ciències oceàniques i la generació de coneixements per revertir l'estat de deteriorament del sistema oceànic i catalitzar noves oportunitats per al desenvolupament sostenible d'aquest enorme ecosistema marí.
En el marc de la seva visió, "la ciència que necessitem per a l'oceà que volem", la Dècada dels Oceans proporciona un marc perquè científiques i científics i les parts interessades de diversos sectors desenvolupin els coneixements científics i les aliances necessàries per accelerar i aprofitar els avenços en les ciències oceàniques a fi d'aconseguir una millor comprensió del sistema oceànic i oferir solucions basades en la ciència per assolir l'Agenda 2030.
La Dècada dels Oceans, en la seva articulació amb l'Agenda 2030 i en relació amb “l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 5: Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i nenes", assenyala la necessitat d'augmentar la igualtat de gènere en les ciències oceàniques.
Dones i la Dècada dels Oceans
L'ICM i UN ETXEA, en el marc de la Conferència, van liderar l'organització de l'esdeveniment "Diàleg per construir ponts entre la igualtat de gènere interseccional i les ciències oceàniques: un enfocament multidisciplinari i multisectorial", un espai obert al diàleg per definir una visió conjunta de les ciències oceàniques des d'una perspectiva de gènere, emfatitzant la importància d'incloure les dones en tots els nivells i reconeixent les seves contribucions.
Entenem que la necessitat de la igualtat de gènere va més enllà de la comunitat de les ciències oceàniques i ha de transcendir a les parts interessades de diversos sectors, ja que les dones alienes als camps científics també contribueixen al coneixement i la sostenibilitat dels oceans. La producció de coneixement científic relacionat amb els oceans ha de tenir en compte les seves veus i necessitats. Al mateix temps, també s'hauria de considerar la inclusió de la dimensió de gènere en la producció de coneixements en la recerca oceànica per garantir que les dones també es beneficiïn dels coneixements i resultats de les ciències oceàniques.
Aprofundint en la Declaració de Barcelona sorgida de la conferència i que fa èmfasi en les qüestions transversals que s'han d'abordar per garantir l'èxit del Decenni dels Oceans -incloses les mesures per continuar millorant la diversitat, la inclusió i l'equitat-, l'ICM i UN ETXEA vam formular "Recomanacions per promoure la igualtat de gènere en les ciències oceàniques" com a resultat del nostre Diàleg.
Són eixos clau d'aquestes recomanacions, l'assegurament de la igualtat de gènere com una qüestió transversal als desafiaments, estratègies i accions de la Dècada dels Oceans, així com l'acció conjunta, fomentant la participació activa de la comunitat internacional, les institucions acadèmiques, el sector privat i les organitzacions de la societat civil en la promoció de la igualtat de gènere en tots els camps relacionats amb l'oceà. Els enfocaments transdisciplinaris amb la col·laboració entre diferents sectors i parts interessades milloraran els resultats de la governança oceànica.
Es recomana encoratjadament abordar la discriminació de gènere i les normes de gènere lesives des d'una perspectiva interseccional, implementant polítiques i programes que eliminin les pràctiques discriminatòries. Per a això, és necessari millorar el coneixement sobre les bretxes de gènere, augmentar la recopilació de dades desagregades per sexe i introduir indicadors sensibles al gènere en les estadístiques.
És igualment necessari promoure la participació i el lideratge de les dones eliminant barreres i promovent vies per a la participació i el lideratge de les dones en les qüestions relacionades amb l'oceà; intensificar els esforços per garantir que les científiques i les dones de diferents grups d'interès es beneficiïn efectivament de les iniciatives de desenvolupament de capacitats; crear espais i xarxes de suport per a les dones on puguin construir i desenvolupar les seves idees, compartir experiències i col·laborar en diferents iniciatives; promoure entorns més inclusius, equitatius, segurs i respectuosos per a totes les dones fomentant la diversitat en les xarxes i equips de treball; així com proporcionar oportunitats educatives de qualitat, beques, programes de mentoria, xarxes i oportunitats de finançament per a nenes i joves en les ciències de l’oceà. Tot això requerirà un augment de la inversió i finançament, assignant més recursos financers a projectes liderats per dones i aquells que promoguin la igualtat de gènere.