Científics de l’ICM es troben a bord del vaixell oceanogràfic Hespérides en plena campanya oceanogràfico-pesquera enmig de l'Atlàntic. Es tracta de la campanya “MÀFIA” que es va iniciar el 3 d'abril en Salvador de Badia (Brasil) i acabarà a Las Palmas de Gran Canaria el 29 d'abril.

Científics de l’ICM es troben a bord del vaixell oceanogràfic Hespérides en plena campanya oceanogràfico-pesquera enmig de l'Atlàntic. Es tracta de la campanya “MÀFIA” que es va iniciar el 3 d'abril en Salvador de Badia (Brasil) i acabarà a Las Palmas de Gran Canaria el 29 d'abril.
Aquesta campanya és part fonamental del projecte del Pla Nacional Migradors i Flux Actiu en l'Oceà Atlàntic (Migrants and Activity Flux In the Atlantic Ocean-MÀFIA), coordinat per Santiago Hernández-León de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria que actua com a cap de l'expedició, i en el qual participen també investigadors de la Universidad de Cadiz, del Instituto Español de Oceanografia i de l'Institut de Ciències del Mar.
El projecte té plantejades 13 estacions travessant l'Atlàntic i cobrint zones amb característiques diferents, des de zones molt oligotròfiques (prop de Brasil i a la regió tropical de l'Atlàntic est), passant per la regió de l'aflorament equatorial i acabant a la zona més productiva, propera a l'aflorament de Canàries. L'objectiu és estudiar el flux de carboni a la columna d'aigua en aquestes zones. En aquest procés juguen un paper rellevant no només la matèria orgànica dissolta i l'enfonsament de les partícules, sinó també el flux actiu a causa dels organismes migradors. “Aquest últim aspecte és bastant desconegut a escala global i involucra a una sèrie d'organismes del zooplàncton i del micronécton (principalment petits peixos i crustacis), que realitzen migracions verticals, des de la zona fosca de l'oceà a les capes properes a la superfície, amb periodicitat diària” explica Pilar Olivar, del Departament de Recursos Marins Sostenibles de l’ICM i coordinadora de l'equip ICM a bord.
En aquesta expedició, els membres de l'equip ICM-CSIC són els responsables del mostreig del micronécton. Per a això, durant més d'un any, Pilar Olivar i Arturo Castellón de la Unitat de Tecnologia Marina (UTM) han estat treballant en un sistema de mostreig capaç de filtrar quantitats importants d'aigua, descendir a profunditats d'uns 1000 m i discriminar diferents nivells de la columna d'aigua. Es tracta d'una xarxa semipelàgica d'una obertura de boca propera als 50 m2 que pot treballar amb un sol cable d'arrossegament (restricció imposada per les característiques del BIO Hespérides). L'obertura de la xarxa no implica l'ús de portes pesades, sinó que s'aconsegueix mitjançant un sistema d'estels laterals. “El disseny original és de IFREMER” comenta Castellón “però nosaltres l'hem adaptat per poder treballar en l' Hespérides i la campanya MÀFIA està sent la prova definitiva que permetrà optimitzar l'equip”.
“Amb aquest multisampler”, afirma Pilar Olivar, “aconseguim discriminar cinc estrats verticals. Durant els primers mostrejos, per exemple, hem pogut comprovar com els petits peixos de llum, els Cyclothones, estan a la regió fosca, tant de dia com de nit, i en canvi els peixos llanterna, els mictòfids, migren a les capes superficials a la nit, sense que apareguin agregats en les capes de reflexió profunda pel dia”.
L'equip ICM-CSIC està compost per Tabit Contreras, Mikhail Emelianov, Cristina López, Balbina Molí, M. Pilar Olivar, Víctor Tuset, Roger Villanueva i de la UTM Arturo Castellón i Ivan Casai.
Fotos i diari de campanya de l'expedició a ICMDivulga