Notícies | 06 maig 2024

“Scientia Marina” es renova per augmentar el seu impacte i arribar a les noves generacions

Share

La revista, editada per l’ICM i publicada pel CSIC, ha renovat recentment el seu equip editorial i la seva pàgina web.

La revista és una publicació de referència en l’àmbit de les ciències marines i té una trajectòria de gairebé 70 anys / Jordi Corbera.
La revista és una publicació de referència en l’àmbit de les ciències marines i té una trajectòria de gairebé 70 anys / Jordi Corbera.

Scientia Marina, una revista científica publicada pel CSIC i editada per l'Institut de Ciències del Mar (ICM), ha renovat el seu equip editorial i la seva web amb l’objectiu d’augmentar el seu impacte i arribar a les noves generacions. Es tracta d’una publicació de referència en l’àmbit de les ciències marines i té una trajectòria de gairebé 70 anys. Inclou articles relacionats amb la biologia i ecologia marines, la pesca i l’ecologia pesquera, la sistemàtica, la faunística i la biogeografia marina, l’oceanografia física, l’oceanografia química i la geologia marina. 

“A Scientia Marina ens hem renovat sense perdre el nostre esperit habitual i la nostra intenció és seguir publicant articles de caràcter interdisciplinari, posant el focus en l'ecologia dels ecosistemes marins, la seva conservació i l'ús sostenible dels recursos marins”, exposa l’equip directiu de la revista.

“Scientia Marina”, una publicació amb història

Fundada l'any 1955 amb el nom de Investigación Pesquera, la revista va adoptar el seu nom actual l'any 1989 amb la seva entrada al "citation index". Enguany, ha estrenat una nova web i s’ha integrat a la plataforma de l’Editorial CSIC, tot i que el contingut dels números anteriors continua disponible a l’antiga web, que constitueix una veritable hemeroteca.

Scientia Marina és una de les poques revistes de ciències marines de tot el món incloses a Web Of Science que està publicada per una editorial pública sense ànim de lucre, l’Editorial CSIC. Això implica que no cobra taxes de publicació a les autores i autors, i tots els manuscrits es publiquen en la modelitat “golden access”, la qual cosa implica que la versió final estigui disponible en línia per a qualsevol persona de manera permanent i gratuïta. D’aquesta manera, la revista contribueix a la voluntat del CSIC “d’avançar en l'avaluació responsable de la investigació i la ciència oberta”. I és que, segons es llegeix a la Declaració de Barcelona firmada recentment pel CSIC “l'obertura de la informació sobre la investigació ha de ser la nova norma”.

Segons l’equip directiu:

“Aquests atributs únics fan de Scientia Marina una revista d'elevat valor científic, però també amb uns valors i un impacte social que contribueixen a una ciència més equitativa, justa i compromesa amb la societat davant dels reptes que afronten les ciències marines i la preservació dels oceans”.

El nou equip editorial

Darrerament s’han incorporat a l’equip editorial nous editors i editores científiques de diferents disciplines, rejovenint el consell editorial amb joves postdocs o científics que s’han estabilitzat recentment i augmentant el nombre de dones dins el comitè. Així, s’han incorporat a l’equip Aurora M Ricart, Blanca Figuerola, Sara Miñarro, Anne-Sophie Tribot, Harold Villegas-Hernández, Anna Sánchez, Pablo Brosset, Sébastien Biton-Porsmoguer, Carlos Domínguez-Carrió, Montse Marquès, Daniela Banaru, Cristina González Haro, Yolanda Arjona i Eve Galimany.

D’altra banda, Maria Victoria Martínez de Albéniz Salas (Mariví) deixarà d’aquí a poc temps l’edició tècnica per jubilació, després de la seva dedicació a la revista durant més de 20 anys. El seu lloc l’ocuparan la Natalia Rodríguez i l’Ignacio José Castaño, de la Biblioteca de l’ICM-CSIC. Així mateix, la revista continuarà comptant amb la inestimable aportació de l’il·lustrador Jordi Corbera, mentre que de la part tècnica del web i de la plataforma de gestió de manuscrits se n’encarregarà l’Editorial CSIC. 

Finalment, Francesc Peters, que ha dirigit la revista durant els darrers quatre anys, donarà pas a Josep Lloret, el nou director de la revista a petició del Consell de Redacció (seguint la normativa de l'Editorial CSIC), i Dolors Vaqué continuarà com a directora adjunta de la revista. En definitiva, un equip completament renovat que compta també amb les aportacions d’una vintena de científiques i científics de diferents universitats i centres de recerca d’arreu del món que exerceixen la seva tasca dins el comitè editorial.

“És una excel·lent notícia que Scientia Marina encari el 70è aniversari amb un equip editorial completament renovat i carregat d’energia per adaptar la revista al nou escenari editorial i convertir-se, encara més, en una revista de referència en l’àmbit internacional i en un segell d’identitat de gran rellevància per a l’ICM”, assegura Valentí Sallarès, director de l’ICM-CSIC.