Un projecte europeu en què participa l'Institut de Ciències del Mar (ICM) estudiarà, durant els propers dos anys, el microbioma de l'oceà Atlàntic per conèixer millor la seva capacitat d'adaptació i resistència al canvi climàtic.

A finals de l'any passat, 36 organitzacions de 13 països diferents van començar AtlantECO, un ambiciós projecte d'investigació finançat per la Unió Europea que busca explorar a fons l'Atlàntic de pol a pol.
El projecte cartografiarà el coneixement disponible sobre els organismes microscòpics que habiten als rius, les aigües costaneres, l'oceà obert, els sediments marins (incloses les deixalles de plàstic) i l'atmosfera, ja que són aquests els microbiomes que sustenten la vida a la Terra i proporcionen serveis ecosistèmics a la societat.
A més, inspirant-se en la investigació mèdica, que combina enfocaments genètics, d'imatge i ambientals d'última generació, AtlantECO desenvoluparà eines de diagnòstic i mètriques per avaluar i predir els "canvis de salut" de l'oceà Atlàntic.
"AtlantECO integrarà conjunts de dades del microbioma oceànic adquirits durant les expedicions oceanogràfiques Global Ocean Survey, Tara Oceans, Malaspina, GEOTRACERS, Atlantic Meridional Transect i Antarctic Circumpolar Expedition amb altres que s'adquiriran durant els propers dos anys en el marc de l'expedició Mission Microbiomes, que es realitzarà a bord del Tara", explica la investigadora de l'ICM Silvia G. Acinas, l'única representant del CSIC a AtlantECO.
"La integració d'aquests grans conjunts de dades generades gràcies a les tecnologies de seqüenciació més avançades proporcionarà un impuls únic per vincular el microbioma marí amb la circulació i la connectivitat de l'oceà a una resolució sense precedents. Això permetrà estudiar la vulnerabilitat de les diferents regions de l'oceà Atlàntic en un context de clima canviant i contaminació creixent", afegeix Acinas.
El treball de camp es durà a terme a bord de diversos vaixells oceanogràfics i velers dissenyats per a la investigació. S'organitzaran escales amb les comunitats locals i els socis de tota la conca atlàntica, que participaran també en campanyes de divulgació, ciència ciutadana i conscienciació.
Objectiu final del projecte
L'objectiu final d'AtlantECO és determinar com estan connectades les diferents regions marines i ecosistemes de l'Atlàntic mitjançant el desenvolupament de models que tinguin en compte processos dinàmics com les grans plomes fluvials i la circulació oceànica.
Aquests models, juntament amb d’altres sobre els futurs escenaris climàtics, ajudaran a predir la migració de les espècies, la capacitat de l'oceà per capturar i emmagatzemar el diòxid de carboni atmosfèric, el transport de contaminants perillosos i l'equilibri entre la salut dels ecosistemes i les activitats humanes.
Aquest gran esforç científic està alineat amb la Declaració de Betlem, subscrita el juliol de 2017 per la Unió Europea, el Brasil i Sud-àfrica amb la voluntat de satisfer les llacunes de coneixement entre les regions àmpliament estudiades de l'Atlàntic nord i les poc estudiades de l'Atlàntic sud.
Els resultats d'AtlantECO tindran un impacte sobre l'economia blava i la societat, ja que abordaran, entre d'altres, la detecció primerenca d'amenaces en llocs on es practica l'aqüicultura, l'impacte de la mineria sobre els microbiomes costaners del sud de l’Àfrica, la salut dels ecosistemes costaners, els impactes del canvi climàtic sobre la pesca o la resposta dels microbiomes a la perforació a alta mar i a l'extracció de combustibles fòssils a la costa del Brasil.