La iniciativa donarà a conèixer el rol de les comunitats planctòniques en el manteniment dels processos que sustenten la vida a la Terra mitjançant una web interactiva, guies d'identificació i contes infantils, entre altres materials educatius.

Els mars i els oceans són, encara, uns grans desconeguts. Tot i que la investigació científica en aquesta àrea del coneixement ha incrementat considerablement en els darrers anys, els resultats d’aquesta no han arribat de forma clara i massiva a la població.
Davant aquest escenari, l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i l'Escola del Mar de l'Ajuntament de Badalona han impulsat el projecte "PlànctON: motor de vida al planeta oceà" que, amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, busca donar visibilitat als microorganismes de l'oceà i apropar així les ciències marines al món educatiu.
I és que, malgrat ser un gran desconegut, el món planctònic exerceix un paper clau en alguns dels processos que mantenen la vida a la Terra. Per exemple, entre els organismes del plàncton hi ha els productors de matèria orgànica, que sustenten les xarxes alimentàries i produeixen gran part de la proteïna que consumim.
A més, alguns dels organismes que integren aquestes comunitats produeixen oxigen i absorbeixen diòxid de carboni, mentre que altres remineralitzen la matèria orgànica excretada per altres organismes, i n'hi ha fins i tot que intervenen en la formació de núvols i regulen el clima del planeta.
"Volem que els diferents nivells educatius siguin conscients del paper clau que exerceix el plàncton per al bon funcionament del planeta. Per això, a través de PlànctON intentarem divulgar el coneixement científic existent sobre aquestes comunitats essencials per mantenir la salut de l'oceà i mitigar els efectes de canvi climàtic", exposa Magda Vila, la coordinadora del projecte.
Materials del projecte
Entre els materials desenvolupats en el marc d’aquest projecte gràcies a l'ajuda de científics, educadors i il·lustradors, entre molts altres, figuren una web interactiva, maquetes, un vídeo sobre els organismes del plàncton i una guia per identificar-los, aquest últim, un producte molt demandat per les escoles.
Així mateix, dins de PlànctON estan previstes una sèrie d'accions destinades a donar visibilitat a dones científiques pioneres dins els seus camps de recerca. Entre elles hi ha una exposició que mostra la tasca de dones que han realitzat importants aportacions en l'àmbit de les ciències marines i ambientals amb l’objectiu de contribuir a crear referents entre les nenes i adolescents que els serveixin d'inspiració per a la construcció dels seus futurs professionals i personals.
Finalment, s'estan fent una sèrie de tallers on els més petits dialoguen amb el personal investigador sobre els personatges dels contes i les seves aventures, i en què els més grans se serveixen de lupes i microscopis per conèixer tots i cadascun dels secrets del plàncton, a més de les amenaces a què s'exposa actualment.
Una iniciativa per a totes i tots
PlànctON és un projecte eminentment visual, si bé una part dels recursos s'ha adaptat perquè els pugui fer servir el col·lectiu de discapacitats visuals. Estem parlant de maquetes de diferents espècies del plàncton que podran ser manipulades pel públic assistent als tallers, i d'una sèrie de quatre contes infantils en format àudio.
D'altra banda, els recursos del projecte PlànctON estan arribant a una escola d'alta complexitat amb què l'ICM treballa des de l'any 2017 en el marc del projecte Magnet de la Fundació Bofill: l'escola Tanit, de Santa Coloma de Gramenet.
"A causa de l'èxit assolit i l'interès de l’escola per mantenir l'assessorament que hem realitzat des de l'ICM-CSIC, seguim l'acompanyament de formació del professorat, que es beneficia directament dels recursos educatius elaborats en el marc del projecte PlànctON", celebra la responsable de Magnet a l'ICM-CSIC, Vanessa Balagué, que també està implicada en el projecte PlànctON.
Tot el material didàctic generat gràcies al projecte quedarà disponible a la web del projecte. Així mateix, els recursos materials, com poden ser les maquetes dels organismes del plàncton -elaborades amb impressores 3D i totalment reproduïbles-, també es podran adquirir per a la realització de tallers per part del personal de l'ICM-CSIC i l'Escola del Mar, fins i tot, una vegada finalitzat el projecte.