Comença demà el Simposi Internacional del projecte europeu GAP2, finançat per la Comissió Europea que està desenvolupant estratègies de pesca sostenible a diferents punts de tot Europa, apropant posicions entre científics, pescadors i Administració. A GAP2 hi participen més de 30 institucions de tot Europa, amb experiència en camps que van des de les ciències socials fins a la gestió pesquera.

Comença demà el Simposi Internacional del projecte europeu GAP2, finançat per la Comissió Europea que està desenvolupant estratègies de pesca sostenible a diferents punts de tot Europa, apropant posicions entre científics, pescadors i Administració. A GAP2 hi participen més de 30 institucions de tot Europa, amb experiència en camps que van des de les ciències socials fins a la gestió pesquera.
El simposi està organitzat pel consorci del projecte GAP2, amb l’Institut de Ciències del Mar com a organitzador local, i per la organització WWF. En aquest esdeveniment, sota el lema, “¿Són els pescadors el futur de la recerca pesquera?, es trobaran els científics, pescadors i legisladors per discutir i explorar sobre com una major col·laboració en la recerca pesquera pot contribuir a un futur exitós a llarg termini de la pesca a la Unió Europea.
En el simposi es mostrarà el treball dels últims quatre anys, en el marc del projecte GAP2, i es podran veure diferents exemples en els que s’ha aconseguit una estratègia de cogestió de la pesca.
Com a acte central del simposium, s’ha organitzat per avui 24 de febrer, la “Gran Exposició GAP2”, una sessió informal a l’estil d’una plaça de mercat. En aquest acte es podrà veure una sèrie de projectes de recerca participativa - com els de la gamba de Palamós, del sonso o del Lluç de Roses - i entrevistar els delegats. L’acte tindrà lloc al World Trade Center de Barcelona.
La cogestió pesquera
La cogestió de la pesca implica posar d’acord pescadors i legisladors per a que què, seguint les recomanacions dels investigadors, negociïn i pactin un pla de pesca que garanteixi la sostenibilitat dels recursos en el futur. És més, en la cogestió també s’uneix el coneixement dels científics amb l’experiència dels pescadors. En el cas d’Espanya, s’ha aconseguit un Pla pioner de gestió per a la gamba de Palamós i de la pesquería del sonso de Catalunya, i en aquests moments s’està començant a planificar una gestió pesquera del lluç de Roses. En els tres projectes participa el Institut de Ciencies del Mar (CSIC) a Barcelona.
Joan Batista Company, científic del Departament de Recursos Marins Renovables de l’Institut de Ciències del Mar, explica que “El model de cogestió en l’ordenació de les pesqueries permet aprofitar l’experiència dels pescadors que són qui millor coneixen els recursos en la seva zona, i al mateix temps aquesta ordenació pesquera permet ser complementada amb el coneixement dels científics. A més, la participació de les administracions i de los organitzacions ambientalistes com WWF, en representació dels altres dos estaments de la societat involucrats en la gestió pesquera, fa que les accions de gestió pesquera consensuades tinguin un recorregut més ampli i consolidat”.
Steve Mackinson, Coordinador Europeu del Projecte GAP2 i investigador del CEFAS (UK), explica: "els investigadors estem treballant per incorporar el coneixement dels pescadors en el disseny i implementació de la nostra ciència futura. El Simposi GAP2 serà una oportunitat fantàstica per a científics de tot el mon d’escoltar de primera mà a pescadors, administracions pesqueres (locals, regionals, estatals i de la Comissió Europea), científics i ONGs, sobre quins són els reptes dels processos de participació en la gestió pesquera.”
Jan Andersen, pescador noruec de bacallà, comenta el que espera de la trobada: "Aquest simposi serà una gran oportunitat per conèixer altres pescadors que han estat implicats en investigacions científiques, i per conèixer als legisladors que determinen el nostre futur com a pescadors. Desitjo presentar les meves experiències de col·laboració, i escoltar com ha funcionat en altres punts d'Europa. Tinc esperança sobre el futur de la pesca, confio que la cooperació entre pescadors i oceanògrafs s'incrementarà i, amb ella, la confiança entre ells. "
Segueix l’esdeveniment a twitter: @GAP2_Project / #GAP2IS / #GAP2simposio