Notícies | 08 Juny 2023

Oberta la convocatòria del programa d’activitats satèl·lit i preregistre de la Conferència del Decenni de l’Oceà 2024

Share

L’esdeveniment, en l’organització del qual participa l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), tindrà lloc al Centre de Convencions Internacional de Barcelona del 8 al 12 d’abril.

Barcelona és una ciutat costanera que aposta per l'economia blava i l’entén com un motor de competitivitat / ©Marco Rubino (Shutterstock.com)
Barcelona és una ciutat costanera que aposta per l'economia blava i l’entén com un motor de competitivitat / ©Marco Rubino (Shutterstock.com)

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Oceà i a només deu mesos de la celebració de Conferència del Decenni de l'Oceà 2024, que tindrà lloc al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) del 8 al 12 d’abril de l’any vinent, s’han obert el preregistre de l’esdeveniment i la convocatòria per a proposar activitats per al programa d’esdeveniments satèl·lit.

La celebració de la Conferència, que busca “entregar la ciència que necessitem per a l'oceà que volem”, formarà part de l’Ocean Decade Week, que tindrà lloc del 8 al 12 d'abril de 2024 a Barcelona, una ciutat costanera que aposta per l'economia blava i l’entén com un motor de competitivitat i creació d'ocupació. Això converteix la capital catalana en un lloc perfecte per a la celebració d’aquesta trobada en què es parlarà de recerca, sostenibilitat i innovació relacionada amb l'oceà.

“A l’ICM creiem fermament en el compromís social de la recerca, i veiem l’organització de la Conferència del Decenni de l’Oceà i dels múltiples esdeveniments que hi tindran cabuda com una oportunitat d’or per mostrar a la ciutadania la importància cabdal de la recerca marina pel benestar planetari”, apunta el director de l'ICM-CSIC, Valentí Sallarès.

En l’organització de l’esdeveniment, impulsat per la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO (COI/UNESCO), participen la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona a través de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, i el Comitè Nacional Espanyol del Decenni de l'Oceà, que està liderat pel Ministeri de Ciència i Innovació a través del CSIC. L’objectiu és reunir en aquesta trobada actors tant diferents com l’administració pública, el sector marítim, la filantropia, el món acadèmic, el sector privat o la societat civil.

Sobre el programa

El programa de la conferència es basa en els 10 reptes de la Decenni de l'Oceà i tindrà un tarannà col·laboratiu, inclusiu i interactiu per oferir als participants el temps i l’espai necessaris per aprendre, fer xarxa i construir lligams. L'objectiu final és oferir un fòrum de presentació i discussió dels resultats de la Decenni, que han d’oferir solucions per afrontar reptes globals com el canvi climàtic, la seguretat alimentària, la conservació de la biodiversitat, l'economia oceànica sostenible, la contaminació i els perills naturals.

La Conferència s'estructurarà al voltant de tres moments clau: una sessió d'obertura d'alt nivell (10 d'abril al matí) amb la presència de caps d'estat, líders d'agències de l'ONU i representants de la indústria i la filantropia; quatre sessions temàtiques inspirades en els reptes del Decenni de l'Oceà en què es proposaran solucions científiques que contribueixin al desenvolupament sostenible; i una sessió de clausura (12 d’abril) en què es definirà el full de ruta del Decenni des d’ara fins el 2030.

Registre i esdeveniments satèl·lit

La inscripció a la Conferència del Decenni de l'Oceà 2024 es farà en dues etapes: una de preinscripció, que s’estendrà del 8 de juny al 30 de setembre de 2023; i una d’inscripció, que començarà el 30 de setembre i estarà oberta fins el 30 d’octubre de 2023. Cal destacar que no hi ha quota d'inscripció, si bé qui vulgui pot contribuir econòmicament aportant diners a un fons per pagar els viatges de participants de petits estats insulars en desenvolupament, països menys desenvolupats i professionals de l'oceà que es trobin en la fase inicial de la seva carrera.

Amb l’objectiu de complementar el programa principal, s’ha obert una convocatòria per a proposar activitats que formaran part del programa paral·lel d’esdeveniments satèl·lit abans i durant la Conferència. Aquestes activitats tindran lloc a la seu de la Conferència (CCIB) els dies 10,11 i12 d'abril de 2024 durant la pausa per dinar. També es realitzaran activitats fora del CCIB en diversos punts de Barcelona a partir del 8 d'abril.

Els esdeveniments satèl·lit poden ser de diversos formats, des de tallers i simposis fins a sopars i exposicions d'art. Aquests esdeveniments estaran liderats per les entitats que es postulin, entre elles l’ICM-CSIC.

A més, amb l’objectiu d’oferir als socis l'oportunitat de presentar les seves activitats, fomentar l'intercanvi de coneixements i reforçar la col·laboració, hi haurà un petit nombre d'estands disponibles a la seu de la Conferència. Finalment, hi haurà sessions de pòsters i presentacions durant les sessions paral·leles de la Conferència.