Notícies | 22 octubre 2021

Models climàtics millorats prediuen futurs menys esperançadors per als ecosistemes marins

Share

Segons un nou estudi en el qual ha participat l'ICM, la reducció de la incertesa sobre la resposta dels ecosistemes marins al canvi climàtic contribuirà a una planificació més eficaç de l'adaptació.

L'estudi contribuirà a una planificació més eficaç de l'adaptació / Unsplash
L'estudi contribuirà a una planificació més eficaç de l'adaptació / Unsplash

El canvi climàtic provocat per l'activitat humana suposa una gran amenaça per als ecosistemes marins, i es preveu que els seus efectes comportin un augment de la mortalitat, una reducció de la calcificació i provoquin una modificació de la distribució, les interaccions, l'abundància i la biomassa de les espècies. Així mateix, factors d'estrès com la sobrepesca estan posant en perill els beneficis que l'oceà ofereix a la societat, i podrien comprometre els esforços de conservació marina que s'estan duent a terme.

Segons un nou estudi de modelització ecològica en el qual ha participat l'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona, la millora dels models climàtics ha portat a una reducció de la incertesa sobre la resposta dels ecosistemes marins al canvi climàtic, la qual cosa ha permès advertir futurs menys esperançadors per a les espècies que formen part d'aquests ecosistemes. No obstant això, segons els autors, hi ha alguna cosa bona en tot això, i és que la reducció d'aquesta incertesa contribuirà a una planificació més eficaç de l'adaptació.

"Les projeccions dels efectes del canvi climàtic en els ecosistemes marins revelen una disminució a llarg termini de la biomassa animal marina mundial i mostren que els efectes sobre la pesca es distribueixen de manera desigual", explica Camilla Novaglio, investigadora de l'Institut d'Estudis Marins i Antàrtics (IMAS) i del Centre de Socioecologia Marina (CMS), a més d'una de les autores d'aquest estudi publicat aquesta setmana a la revista Nature Climate Change.

"Les nostres simulacions mostren que l'escalfament elevat i els canvis en la disponibilitat de nutrients i aliments crearan una disminució més marcada de la biomassa animal en els oceans de món que l'avaluada anteriorment", afegeix Novaglio, per a la qual la comprensió dels riscos del canvi climàtic per als ecosistemes marins i els beneficis de la seva mitigació és fonamental.

En aquest sentit, l'autor principal de l'estudi i titular de la Càtedra Jarislowsky de Previsió d'Ecosistemes Marins de la Universitat de Dalhousie, Derek Tittensor, afirma que "Encara que els nostres resultats mostren tendències preocupants, també destaquem la importància de comprendre millor els canvis regionals, en els quals segueix havent-hi una incertesa considerable malgrat hi ha una necessitat urgent de contribuir en tot allò que es refereix a l'adaptació".

Per la seva banda, la investigadora de l’ICM Marta Coll, que també ha participat en l’estudi, afirma que "la millora de les eines de modelització disponibles per fomentar la nostra comprensió de la dinàmica global i regional dels ecosistemes marins i de com estan sent impactats i seran impactats pel canvi climàtic és crucial per desenvolupar sistemes socio-ecològics adaptatius".

Millor comprensió i predicció dels impactes

La publicació de l’estudi, en el qual han participat 36 experts de diferents disciplines, s'emmarca dins del Projecte d'Intercomparació de Models de Pesca i Ecosistemes Marins (Fish-MIP), que busca millorar la comprensió i predicció dels impactes a llarg termini del canvi climàtic sobre la pesca i els ecosistemes marins. "A més, el projecte té com a objectiu proporcionar una base de proves que ajudi a informar sobre la política de pesca, canvi climàtic i biodiversitat", afirma la professora Julia Blanchard, investigadora de l'IMAS, de la CMS i líder del programa internacional ARC Future Fellow.

Amb tot, l'estudi representa un pas endavant en la planificació de futures vies cap a la sostenibilitat i una important contribució al sisè informe d'avaluació del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC AR6), la publicació del qual està prevista per al proper any. Així mateix, es publica quan falta només una setmana per l’inici de la cimera climàtica COP26, en la qual els líders mundials debatran els seus compromisos per combatre el canvi climàtic.