Aquesta setmana s’ha activat en l’aplicació PlatgesCat la informació a temps real sobre la presència de meduses al llarg del litoral català, fruit de la col·laboració entre l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Aquesta setmana s’ha activat en l’aplicació PlatgesCat la informació a temps real sobre la presència de meduses al llarg del litoral català, fruit de la col·laboració entre l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
La informació de meduses incorporada a PlatgesCat, de la ACA, prové del projecte iMedJelly, liderat per l’Institut de Ciències del Mar i que ofereix informació oberta, gratuïta i en temps real. L’ICM-CSIC s’ha convertit en un referent en meduses.
L’aplicació informa de la presència de meduses a les platges de Catalunya, tot identificant les espècies, la seva perillositat i els protocols d’actuació que cal seguir en cas de tenir una incidència amb aquests animals. La informació sobre què cal fer en cas d’una picada de meduses és extensible a tot el litoral mediterrani espanyol.
Des de fa més de 20 anys, la col·laboració entre les l’ICM-CSIC i l’ACA, a més de la implicació dels ajuntaments costaners catalans, ha permès aportar una informació única en la Mediterrània sobre la problemàtica relacionada amb la presència i freqüència de meduses a les platges.
Major presència de meduses
Tot indica que aquest estiu podria ser més intens en la freqüència i quantitat de meduses que en anys anteriors, sobretot per l’experiència registrada durant el període març-juny. Durant la primavera es van observar les espècies de meduses habituals, però en quantitats altament inusuals, especialment de l'espècie Velella velella (espècie poc urticant) al llarg de tota la costa catalana.
Aquest estiu, de moment, s'estan observant també les espècies habituals per l'època. En el cas de l'espècie costanera Rhizostoma pulmo les quantitats i les mides són les esperades per a les dates. També s'han donat episodis d'arribades de l'espècie Pelagia noctiluca en quantitats no gaire rellevants en platges de les demarcacions litorals de Catalunya.
Guía de identificació de meduses i protocols de actuació ante picades
El grup de recerca de l'ICM dedicat a l'estudi de meduses posa a disposició de tota la societat la fitxa d'identificació de meduses del Mediterrani i la guia completa amb protocols d'actuació davant picades de diferents espècies de meduses. Els documents s'actualitzen cada any, són de lliure accés i es poden descarregar gratuïtament a ICM Divulga. ICM Divulga.
Documents per a descarregar:
- Fitxa d'identificació de meduses - 2018
- Guia completa d'identificación y tractament de picades de meduses – 2018