El projecte busca apropar l’oceà a les aules i conscienciar les generacions més joves de la necessitat de protegir aquest ecosistema.

Més de 150 alumnes han participat en el VII congrés del projecte Petits Oceanògrafs, una iniciativa de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) que té com a objectiu fer arribar l’oceanografia als més joves. Des de l’any 2016, prop de 200 alumnes de cinquè i sisè de primària participen cada any en aquest projecte educatiu.
El congrés, que s’ha celebrat a la seu de l’ICM-CSIC, és el moment culminant del curs, i permet als Petits Oceanògrafs exposar davant les seves companyes i companys de les altres escoles, així com davant del personal tècnic i investigador de l’Institut, els seus treballs d’investigació en diferents formats.
“És molt emocionant veure com l’alumnat s’endinsa en el món de les ciències marines amb entusiasme i curiositat. Sempre ens sorprenen a l’hora d’exposar els resultats de les seves investigacions. Aquest any, per exemple, un grup ha presentat un projecte que barrejava ciència i música reproduint sons del mar”, exposa l’oceanògrafa de l’ICM-CSIC i coordinadora del projecte, Carine Simon.
Apropant el mar a l’alumnat
Petits Oceanògrafs busca fer arribar l’oceà a tota mena d’escoles des d’una doble perspectiva: d’una banda portant l’oceà a l’aula i, de l’altra, apropant l’aula a l’oceà. Això fa que es creï un vincle molt fort amb l’alumnat i dona eines al professorat per a que pugui ensenyar les ciències del mar de manera integral tant a l’aula com a través d’experiments a la platja.
Amb aquest objectiu, es realitzen diverses sessions durant el curs. Les primeres tenen lloc a l'aula, on les investigadores i investigadors plantegen a l’alumnat preguntes i tallers sobre el mètode científic i la dinàmica de l'oceà, entre altres.
Posteriorment, els experts s’emporten l’alumnat al camp per a la realització de diversos experiments. La idea és que, a partir d’aquestes experiències, les nenes i nens siguin capaços de dissenyar els seus propis projectes científics i respondre les preguntes plantejades a l’inici de curs.
Una altra de les activitats del projecte és el seguiment, en directe, de les campanyes oceanogràfiques en què participa l’ICM-CSIC a través de sessions en línia i diaris que escriuen els propis investigadors i investigadores mentre estan embarcats. Durant l'estiu antàrtic 2023, el projecte POLAR CHANGE va anar a estudiar les interaccions entre l’oceà, el gel i l’atmosfera en el context del canvi global a l'Antàrtida a bord del vaixell oceanogràfic Hespérides, i va llançar el projecte divulgatiu “RUMB A L’ANTÀRTIDA: 5 SETMANES, 5 REPTES” que ha permès navegar a un gran nombre d’escoles i instituts per l'oceà antàrtic a través de la web ICM Divulga.
Per acabar, gràcies a una col·laboració amb el Museu Marítim de Barcelona, l’alumnat participa cada any en una campanya oceanogràfica d’un dia a bord del pailebot històric Santa Eulàlia.
“És molt enriquidor veure la implicació de tothom, tant la del professorat com la de l’alumnat i el grup de voluntàries de l’Institut, la qual cosa ens impulsa a repetir el projecte any rere any”, apunta Eva Flo, una altra de les investigadores de l’ICM-CSIC involucrades en el projecte.