Notícies | 24 maig 2023

Més de 150 alumnes participen en el VII congrés dels Petits Oceanògrafs de l’ICM

Share

El projecte busca apropar l’oceà a les aules i conscienciar les generacions més joves de la necessitat de protegir aquest ecosistema.

Aquest any l'alumnat ha presentat projectes molt interessants barrejant la ciència amb altres disciplines com la música / ICM-CSIC.
Aquest any l'alumnat ha presentat projectes molt interessants barrejant la ciència amb altres disciplines com la música / ICM-CSIC.

Més de 150 alumnes han participat en el VII congrés del projecte Petits Oceanògrafs, una iniciativa de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) que té com a objectiu fer arribar l’oceanografia als més joves. Des de l’any 2016, prop de 200 alumnes de cinquè i sisè de primària participen cada any en aquest projecte educatiu.

El congrés, que s’ha celebrat a la seu de l’ICM-CSIC, és el moment culminant del curs, i permet als Petits Oceanògrafs exposar davant les seves companyes i companys de les altres escoles, així com davant del personal tècnic i investigador de l’Institut, els seus treballs d’investigació en diferents formats.

“És molt emocionant veure com l’alumnat s’endinsa en el món de les ciències marines amb entusiasme i curiositat. Sempre ens sorprenen a l’hora d’exposar els resultats de les seves investigacions. Aquest any, per exemple, un grup ha presentat un projecte que barrejava ciència i música reproduint sons del mar”, exposa l’oceanògrafa de l’ICM-CSIC i coordinadora del projecte, Carine Simon.

Apropant el mar a l’alumnat

Petits Oceanògrafs busca fer arribar l’oceà a tota mena d’escoles des d’una doble perspectiva: d’una banda portant l’oceà a l’aula i, de l’altra, apropant l’aula a l’oceà. Això fa que es creï un vincle molt fort amb l’alumnat i dona eines al professorat per a que pugui ensenyar les ciències del mar de manera integral tant a l’aula com a través d’experiments a la platja.

Amb aquest objectiu, es realitzen diverses sessions durant el curs. Les primeres tenen lloc a l'aula, on les investigadores i investigadors plantegen a l’alumnat preguntes i tallers sobre el mètode científic i la dinàmica de l'oceà, entre altres.

Posteriorment, els experts s’emporten l’alumnat al camp per a la realització de diversos experiments. La idea és que, a partir d’aquestes experiències, les nenes i nens siguin capaços de dissenyar els seus propis projectes científics i respondre les preguntes plantejades a l’inici de curs.

Una altra de les activitats del projecte és el seguiment, en directe, de les campanyes oceanogràfiques en què participa l’ICM-CSIC a través de sessions en línia i diaris que escriuen els propis investigadors i investigadores mentre estan embarcats. Durant l'estiu antàrtic 2023, el projecte POLAR CHANGE va anar a estudiar les interaccions entre l’oceà, el gel i l’atmosfera en el context del canvi global a l'Antàrtida a bord del vaixell oceanogràfic Hespérides, i va llançar el projecte divulgatiu “RUMB A L’ANTÀRTIDA: 5 SETMANES, 5 REPTES” que ha permès navegar a un gran nombre d’escoles i instituts per l'oceà antàrtic a través de la web ICM Divulga. 

Per acabar, gràcies a una col·laboració amb el Museu Marítim de Barcelona, l’alumnat participa cada any en una campanya oceanogràfica d’un dia a bord del pailebot històric Santa Eulàlia.

“És molt enriquidor veure la implicació de tothom, tant la del professorat com la de l’alumnat i el grup de voluntàries de l’Institut, la qual cosa ens impulsa a repetir el projecte any rere any”, apunta Eva Flo, una altra de les investigadores de l’ICM-CSIC involucrades en el projecte.