Notícies | 28 maig 2021

Més de 150 alumnes participen en el V congrés del projecte Petits Oceanògrafs de l’ICM

Share

Aquest any, a diferència dels anteriors, el congrés, que busca fer arribar l'oceanografia als alumnes de primària, s'ha celebrat fora de l'ICM i en dies diferents atenent a la situació sanitària actual.

En el marc del projecte Petits Oceanògrafs, l’alumnat té també l’oportunitat de seguir en directe les campanyes oceanogràfiques en les quals participa l’ICM  / ICM-CSIC
En el marc del projecte Petits Oceanògrafs, l’alumnat té també l’oportunitat de seguir en directe les campanyes oceanogràfiques en les quals participa l’ICM / ICM-CSIC

Més de 150 alumnes han participat en el V congrés del projecte Petits Oceanògrafs, un projecte de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología del Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT), que té com a objectiu fer arribar l’oceanografia als més joves. Des de l’any 2016, participen cada any en aquest projecte educatiu prop de 200 alumnes de cinquè i sisè de primària de diferents escoles de Catalunya.

Aquest any, a diferència dels anteriors, el congrés s’ha celebrat fora de l’ICM i en dies diferents atenent a la situació sanitària actual. La primera jornada va tenir lloc ahir a l’escola Lanaspa Giralt de Terrassa, mentre que la segona s’ha celebrat aquest matí al museu Vinseum de Vilafranca del Penedès amb l’alumnat de l’escola Josep Baltà i Elias. Durant el congrés, que és el punt culminant d’un curs en què aquests alumnes de zones de l’interior de Catalunya  s’han pogut apropar més que mai al mar, els participants han ensenyat als seus companys i al personal investigador i tècnic de l’ICM els seus treballs d’investigació en diferents tipus de presentacions.

“El congrés és un esdeveniment molt emocionant que busca fomentar la imaginació de l’alumnat en la manera d’exposar els seus treballs. Durant aquests anys, els nens i nenes han presentat a les diferents edicions del congrés maquetes, contes o cançons, entre altres, sobre temes tan diversos com els volcans submarins, els peixos, la sal o les marees. I és que, si una cosa sabem, és que necessitem emocions per gaudir aprenent”, exposa l’oceanògrafa de l’ICM i coordinadora del projecte Petits Oceanògrafs Carine Simon.

Un aprenentatge vivencial

Petits Oceanògrafs és un projecte basat en l'aprenentatge vivencial i el vincle creat entre el personal de l’ICM i les escoles, tant amb el professorat com amb l’alumnat. Persegueix fer arribar l’oceà a tota classe d’escoles des d’una doble perspectiva, ja que busca, d’una banda, portar l’oceà a l’aula i, de l’altra, portar l’aula a l’oceà.

Per a això, les primeres accions es desenvolupen a l'aula, on investigadors i investigadores plantegen preguntes que abasten conceptes bàsics sobre el mètode científic i la dinàmica de l'oceà i fan experimentar l’alumnat en grups. A partir d'aquestes experiències, els nens i nenes responen a les seves pròpies preguntes i duen a terme projectes científics guiats pels seus docents.

En el marc del projecte Petits Oceanògrafs, l’alumnat té també l’oportunitat de seguir en directe les campanyes oceanogràfiques en les quals participa l’ICM a través de diaris que escriuen els mateixos investigadors i investigadores a bord, als quals els nens i nenes poden fer preguntes per resoldre els seus dubtes. A més, gràcies a una col·laboració amb el Museu Marítim de Barcelona, poden participar en una minicampanya oceanogràfica a bord del pailebot històric Santa Eulàlia, en el qual els i les alumnes s’embarquen juntament amb els investigadors de l’ICM.

“Busquem fomentar l’interès dels alumnes per la ciència i el seu pensament crític alhora que els transmetem el nostre coneixement sobre l’oceà de manera interactiva i entusiasta, donant-los l’oportunitat de treballar en grup i comunicar-se com veritables científics i científiques”, conclou Marta Masdeu, una altra de les investigadores de l’ICM involucrades en el projecte.