L'Institut era una de les seus dels més de 120 actes paral·lels que es van celebrar en diferents enclavaments de la ciutat comtal els dies previs a la celebració de la Conferència.

La setmana passada van visitar l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) més de 1000 persones en el marc de la Conferència del Decenni de l'Oceà 2024. Es tracta de les i els assistents als “satellite events” que es van celebrar a l'Institut els dies abans d'aquesta trobada global de l'ONU que va reunir la comunitat oceànica de tot el món. La majoria d'aquests esdeveniments estaven oberts a tota la ciutadania amb l'objectiu de posar el focus en la cura dels oceans.
L'ICM va acollir 18 dels més de 120 actes paral·lels a la Conferència. L'objectiu d'aquests actes era crear una nova base per enfortir la gestió sostenible dels oceans i impulsar la innovació basada en la ciència, de l’àmbit global al local, sense deixar ningú enrere.
"La celebració de tants esdeveniments satèl·lit a l'ICM és un exemple de la nostra gran implicació en l'organització de la Conferència i del nostre compromís per superar els deu reptes oceànics identificats per les Nacions Unides, un pas endavant cap al desenvolupament de la ciència que necessitem per a l'oceà que volem", exposa Marco Talone, vicedirector d'Internacionalització de l'ICM.
L'ICM a la Conferència de la Dècada
Entre els actes celebrats a l'Institut destaquen les sessions sobre bones pràctiques en ciència ciutadana per assolir els diferents reptes oceànics, l'economia blava, la contaminació marina, el desenvolupament sostenible de les ciutats oceàniques, el monitoratge de l'oceà des de l'espai, la gestió de pesqueries i àrees marines protegides, la igualtat d'oportunitats en el món de les ciències oceàniques, la cultura oceànica o les noves formes de coneixement de l'oceà sorgides de l'intercanvi entre art i ciència.
Així mateix, la perspectiva local i regional va tenir un gran protagonisme en l'agenda dels esdeveniments previs a la Conferència, amb actes que van abordar el paper de la ciència dins l'agenda marítima de Catalunya i la gestió del litoral català. Finalment, es van projectar diferents documentals, entre ells el film "Preparats per al tsunami?", una coproducció de l'ICM que explica què causa els terratrèmols i tsunamis, destapa nova evidència històrica sobre la recurrència amb què ocorren i dona a conèixer les mesures de prevenció i les innovacions que ens poden mantenir segurs.
Tot això amb l'ICM vestit exclusivament per a l'ocasió gràcies a l'exposició “The Blue and Us”, que ocupava diferents espais comuns del centre i ens convidava a reflexionar sobre l'oceà i la nostra connexió amb ell a través de diferents llenguatges i enfocaments. La mostra forma part del programa Art i Mar per al Canvi Social de Barcelona Mar de Ciència, un espai pioner i transformador proposat per l'ICM per canviar la relació de la ciutadania amb la investigació i el mar.
Sobre la Conferència del Decenni de l'Oceà 2024
La Conferència del Decenni d'Oceà de l'ONU del 2024 va tenir lloc del 10 al 12 d'abril al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). S'organitzava sota el lema "La ciència que necessitem per a l'oceà que volem" i es va erigir com a fòrum global per reunir governs, experts de diferents àmbits, sectors marítims, universitats, ONGs, el sector privat i la societat civil. L'esdeveniment va generar un gran interès internacional, amb més de 5.000 peticions registrades per poder assistir-hi, i va comptar amb la intervenció de més de 40 ponents internacionals.
El resultat de la trobada és la Declaració de Barcelona, un document que reclama que s'ajuntin esforços a escala planetària per definir com s'han de gestionar els oceans en el futur. Així mateix, demana augmentar les inversions en ciència marítima per dissenyar les polítiques globals que s'hi apliquen i per garantir la sostenibilitat de les activitats humanes als oceans. Per últim, la Declaració inclou una tercera reclamació general: que s'aprofitin totes les oportunitats per visibilitzar i difondre les conclusions que vagin sortint de la feina dels participants en la Dècada del Decenni de l’Oceà 2021-2030.