Notícies | 05 Setembre 2024

Marta Umbert rep una beca ERC Starting Grant per estudiar els corrents marins a l'Àrtic

Share

El projecte té com a objectiu desxifrar els canvis que s’estan produint en l’aigua dolça i els corrents oceànics de l’Àrtic utilitzant tecnologies avançades de teledetecció i IA.

La investigadora estudia els canvis que s’estan produint en l’aigua dolça i els corrents oceànics de l’Àrtic utilitzant la teledetecció / ICM-CSIC.
La investigadora estudia els canvis que s’estan produint en l’aigua dolça i els corrents oceànics de l’Àrtic utilitzant la teledetecció / ICM-CSIC.

El Consell Europeu de Recerca (ERC) ha anunciat els destinataris de la seva última ronda de beques Starting Grant. Marta Umbert, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), ha estat guardonada amb una d’aquestes ajudes pel seu innovador projecte "FRESH-CARE", centrat a comprendre els canvis que s’estan produint en l’aigua dolça i els corrents oceànics de l’Àrtic utilitzant la teledetecció.

L’Àrtic està experimentant un ràpid escalfament, la qual cosa està generant canvis hidrogràfics significatius com el retrocés del gel marí, l’acumulació d’aigua dolça i l’alteració dels corrents oceànics. Aquests canvis poden desestabilitzar la circulació termohalina de la Terra, que és crucial per regular el sistema climàtic global. Malgrat la seva importància, el destí final de l’aigua dolça de l’Àrtic continua sent incert, ja que les estimacions actuals manquen de la alta resolució que la teledetecció i la Intel·ligència Artificial (IA) poden proporcionar. Això fa que millorar les incerteses en els fluxos d’aigua dolça per predir millor els impactes climàtics futurs sigui clau.

"FRESH-CARE té com a objectiu transformar la nostra comprensió de la dinàmica de l’aigua dolça a l’Àrtic", explica Marta Umbert. "Aprofitant les dades satel·litals i la IA, desenvoluparem noves metodologies per oferir una visió integral dels corrents oceànics i els fluxos d’aigua dolça a l’Àrtic. Això ens ajudarà a fer projeccions més precises i millorar la nostra comprensió del sistema climàtic global."

El projecte es centrarà en tres objectius específics: desenvolupar una metodologia basada en IA per caracteritzar els corrents oceànics en quatre dimensions, quantificar els transports d’aigua dolça a través dels principals accessos de l’Àrtic, i realitzar simulacions per a futurs escenaris d’aigua dolça a l’Àrtic fent servir un model acoblat gel-oceà. Aquests objectius s’abordaran mitjançant metodologies innovadores que integrin la teledetecció, les dades in situ i les simulacions de models per preveure els transports d’aigua dolça sota diverses Vies Socioeconòmiques Compartides.

"FRESH-CARE proporcionarà estimacions pan-àrtiques dels corrents oceànics i la distribució d’aigua dolça amb una alta resolució espaciotemporal, beneficiant oceanògrafs polars, modeladors terrestres i científics del clima, així com a la societat en general", afegeix Marta Umbert. "Els resultats milloraran significativament la comprensió i la assimilació de l’aigua dolça oceànica en futurs models climàtics globals."

Les ERC Starting Grants formen part del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la UE, que dona suport a investigadores i investigadors en etapes primerenques de la seva carrera professional per llançar les seves pròpies iniciatives. Aquest any, s’han atorgat 494 beques Starting Grant a joves científics i acadèmics de tota Europa.