Notícies | 14 Desembre 2020

Marta Royo-Llonch, finalista al concurs de visualització de dades World DataViz Challenge

Share

La investigadora de l’ICM va presentar al concurs una infografia sobre la contaminació acústica dels ambients escolars de la ciutat comtal.

La Marta pertany al grup Ecologia de Microorganismes Marins de l'ICM
La Marta pertany al grup Ecologia de Microorganismes Marins de l'ICM

La investigadora de l’ICM Marta Royo-Llonch ha quedat finalista al concurs de visualització de dades World DataViz Challenge 2020 Barcelona-Kobe, que en l’edició d’enguany buscava que els participants detectessin una problemàtica de la ciutat comtal relacionada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per l’ONU i, mitjançant l’anàlisi i visualització de dades d’accés obert, aportessin solucions per a resoldre-la.

Royo-Llonch va optar per presentar al concurs una infografia on analitzava la contaminació acústica dels ambients escolars de la ciutat. “El meu objectiu era detectar aquells barris amb més escoles en situació de vulnerabilitat en relació amb la contaminació acústica, és a dir, allà on s’haurien de prioritzar els recursos i les mesures correctives”, exposa la investigadora.

“Si bé és cert que, en general, les escoles tenen sistemes d’aïllament del soroll, degut a la situació provocada per la COVID-19, un escenari en el qual cal ventilar les aules obrint les finestres, s’ha trencat aquest aïllament, la qual cosa ha afectat la qualitat de l’educació, que varia depenent dels nivells acústics als quals estan exposades les escoles”, detalla Royo-Llonch.

La contaminació acústica a les escoles de Barcelona

Segons la infografia presentada per la investigadora, més de la meitat dels centres escolars de la ciutat es troben en àrees amb nivells acústics superiors al límit de 60 decibels establert al “Pla per a la reducció de la contaminació acústica 2010-2020” de l’Ajuntament de Barcelona. De fet, als districtes de l’Eixample i Sant Martí hi ha sis centres d’ensenyament en zones on la contaminació acústica diürna és gairebé nociva, ja que se situa entre els 75 i 80 decibels. A més, hi ha 24 barris amb un nombre d’escoles vulnerables superior a la mitja. Entre ells destaquen Les Corts, El Raval, La Vila de Gràcia, Sant Andreu i Sants.

“Veient la representació de l’ambient sonor de les escoles vulnerables sobre el mapa, es pot intuir que la principal causa de la contaminació acústica és el trànsit, tot i que farien falta anàlisis més concretes per confirmar-ho”,  conclou la investigadora de l’ICM, que ha creat una pàgina web on es poden consultar les dades que ha fet servir, el codi per generar les anàlisis i un vídeo explicatiu de tot el procés de recerca.

A Barcelona hi ha centres d’ensenyament en zones on la contaminació acústica diürna és gairebé nociva / ICM-CSIC
A Barcelona hi ha centres d’ensenyament en zones on la contaminació acústica diürna és gairebé nociva / ICM-CSIC

Guanyadors del World DataViz Challenge 

En aquesta edició del World Data Viz Challenge, que han organitzat conjuntament Barcelona i la ciutat japonesa de Kobe, el primer premi se l’ha emportat la visualització “Nivell Educatiu de la Població de Barcelona”, on dos joves universitaris estudien quina relació hi ha entre el nivell educatiu de la ciutadania i la seva situació socioeconòmica i el gènere.

Pel que fa al concurs convocat paral·lelament a Kobe, el premi ha estat atorgat a la visualització “Visualizing City Parks”, que busca aconseguir que els ciutadans de Kobe vagin més als parcs. Per aconseguir-ho, el projecte contempla proporcionar a la ciutadania informació en temps real sobre les activitats que s’hi poden fer als parcs gràcies a les dades obertes.

A la convocatòria de Barcelona, la resta de projectes finalistes, entre els quals es troba el de la Marta sobre contaminació acústica, conviden a reflexionar sobre temàtiques com l’habitatge, la violència domèstica, la mobilitat o el concepte de la ciutat multiserveis. Tots ells es poden consultar a través del web d’Open Data Barcelona.

L’acte de lliurament de premis va tenir lloc virtualment el passat 3 de desembre a través de Youtube. Al llarg de l’acte, tant els guanyadors com els finalistes de cadascuna de les ciutats van poder presentar els seus projectes. Així mateix, van tenir l’oportunitat de fer ‘networking’ i compartir les seves impressions i experiències.

La infografia finalista de la Marta sobre vulnerabilitat acústica escolar a Barcelona es pot descarregar aquí.