Un mural de grans dimensions, creat per l’artista Anna Rierola, fet a partir d’imatges de microscopia i amb la col·laboració dels científics del CSIC a l’Institut de Ciències del Mar i a l’ICN2, tant en la cessió d'imatges com en l'assessorament científic. L’exposició Bosc Ancestral anirà acompanyada de un cicle de xerrades per apropar la ciència a la ciutadania i establir sinèrgies entre els mons de l'art i la ciència.

Un mural de grans dimensions, creat per l’artista Anna Rierola, fet a partir d’imatges de microscopia i amb la col·laboració dels científics del CSIC a l’Institut de Ciències del Mar i a l’ICN2, tant en la cessió d'imatges com en l'assessorament científic. L’exposició Bosc Ancestral anirà acompanyada de un cicle de xerrades per apropar la ciència a la ciutadania i establir sinèrgies entre els mons de l'art i la ciència.
El dijous, 9 novembre, a les 18:30 h, al vestíbul de l'Institut de Ciències del Mar, s’inaugura la exposició Bosc Ancestral, de l’artista Anna Rierola. La inauguració, emmarcada en la Setmana de la Ciència, comptarà amb una petita performance del ballarí Toni Jodar.
El nucli de la exposició és la composició homònima, elaborada per l’artista a partir d’imatges de microscopia electrònica de microorganismes del fitoplàncton marí, cedides pels científics de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, i de polímers sintètics i altres nanomaterials, cedides per científics de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).
El mural, de grans dimensions, s’inspira en el paper primordial dels organismes planctònics dintre del funcionament global del nostre planeta i en el seu paper ancestral, tant en la creació de la vida al mar, fa milers de milions d’anys, com en la modificació de la atmosfera primitiva del nostre planeta.
L'obra estarà acompanyada d'uns panells elaborats per la secció de divulgació de l'Institut de Ciències del Mar, ICM-DIVULGA, on s'expliquen els conceptes científics relacionats amb l'obra, així com la identificació de la majoria d'espècies que apareixen al mural.
El treball neix de la col·laboració amb investigadors d’aquests instituts, tant en la cessió d'imatges com en l'assessorament científic. L’artista ha treballat amb les imatges, al llarg d’un any, per crear, tal com explica ella mateixa, “un escenari on cada un dels elements està interrelacionat i no pot ser aïllat de la resta mostrant la vinculació entre el que és diminut i la immensitat”. També s'ha basat en “l’aspecte més arquitectònic d'alguns d'aquests microorganismes, els esquelets dels quals acaben sedimentant al fons marí, entrant d'aquesta manera a formar part del cicle geològic”.
BOSC ANCESTRAL estarà exposada al vestíbul de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona fins el març del 2018.
Paral·lelament a l’exposició, s’ha organitzat un cicle de xerrades amb l’objectiu d'apropar la ciència a la ciutadania i establir sinèrgies entre els mons de l'art i la ciència.
Més informació: icmdivulga.icm.csic.es/bosc-ancestral/
Programa de xerrades
Al saló d’actes de l’Institut de Ciències del Mar, dijous a les 18:30h.
• 23 de novembre 2017, Art i Ciència: Picasso i l’estructura de l’ADN, Carles Pedrós-Alió (Programa de Biologia de Sistemas. Centro Nacional de Biotecnología, CSIC. Cantoblanco, Madrid).
• 14 de desembre 2017, El microbioma de l’oceà. L’essencial és invisible als ulls!, Pep Gasol (Institut de Ciències del Mar, Barcelona).
• 18 de gener 2018, Virus marins. Invisibles, molt abundants i necessaris, Dolors Vaqué (Institut de Ciències del Mar, Barcelona).
• 1 de febrer 2018, Mar, gel i cel (ciència i poesia en temps de canvis), Rafel Simó (Institut de Ciències del Mar, Barcelona).
• 15 de febrer 2018, Microorganismes à gogo a la zona costanera, Esther Garcés (Institut de Ciències del Mar, Barcelona).
• 1 de març 2018, Els nostres parents microbians. Ramon Massana (Institut de Ciències del Mar, Barcelona).
Fitxa tècnica
BOSC ANCESTRAL
Artista: Anna Rierola, www.annarierola.com
Espai: Institut de Ciències del Mar (CSIC), Passeig Marítim de la Barceloneta 37-49, Barcelona, www.icm.csic.es
Peça: BOSC ANCESTRAL. Mural 7 x 3 m. Impressió fotogràfica sobre plexiglàs i dibond.
Composició artística elaborada amb imatges de microscopia electrònica de microorganismes del fitoplàncton marí de l'Institut de Ciències del Mar, i de polímers sintètics i altres nanomaterials de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia. La inauguració comptarà amb una petita performance del ballarí Toni Jodar.
Durada de l'exposició: 9 novembre 2017 - 2 març 2018