L’objectiu de l'obra és donar visibilitat a dones que han realitzat aportacions rellevants en l’àmbit de les ciències marines i ambientals, així com promoure les vocacions científiques entre les més petites.

L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona ha estrenat avui dos murals de 2,5 m d’alçada i 8 m d’ample que reten homenatge a dones que han realitzat aportacions rellevants en l’àmbit de les ciències marines i ambientals al llarg de la seva carrera.
L’obra, reproduïda per la muralista Laura López, pren de referència les il·lustracions de l'exposició "dONes: motor de la recerca científica i ambiental", creada en col·laboració amb Shook Studio en el marc del projecte PlànctON de l’ICM-CSIC, finançat per la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i dirigit per la investigadora Magda Vila.
L’aportació de les més petites
Amb l’objectiu de promoure les vocacions científiques entre les més petites, l’ICM-CSIC ha convidat a una seixantena d’alumnes de primària de les escoles Mediterrània i Alexandre Galí del barri de la Barceloneta a participar en l’elaboració del mural.
En concret, l’alumnat s’ha centrat a pintar els símbols que representen, acompanyen i connecten els retrats de les sis protagonistes del mural: Marta Estrada, Pepita Castellví, Ángeles Alvariño, Lynn Margulis, Sylvia Earle i Rachel Carson.
“Aquest mural fet amb la col·laboració de les escoles veïnes representa molt bé l’esperit de xarxa cooperativa que l’ICM-CSIC ha establert amb diverses entitats del barri i la ciutat i emfatitza la nostra voluntat de fomentar la vocació científica entre les més petites”, exposa l’ICM-CSIC.
Dues cares conegudes de l’Institut
Entre les sis protagonistes del mural en destaquen la Josefina Castellví i la Marta Estrada, ambdues investigadores de l’ICM-CSIC i pioneres dels viatges científics a l’Antàrtida. Castellví hi va arribar a viatjar fins a onze vegades, treballant sense descans en el camp de la bacteriologia marina, mentre que Estrada es va especialitzar en les interaccions del fitoplàncton amb els factors físics i biològics en els ecosistemes marins.
L’elaboració del mural, impulsat pel Grup de Treball d’Igualtat del centre amb el suport del projecte europeu Resbios, s’emmarca dins les activitats previstes durant el ‘Mes de Visibilització de la Igualtat’ de l’ICM-CSIC, que va de l’11 de febrer, el Dia de la Nena i la Dona en la Ciència, al 8 de març, el Dia de la Dona, i té com a objectiu reivindicar la feina de les dones en el camp de la recerca.
“Amb aquesta acció pretenem fer visible la contribució de pioneres en els camps de la recerca marina i ambiental, en primer lloc, a les escoles que han participat en la creació d’aquesta obra artística col·laborativa i, en segon, en el sí de la ciutadania, que ara en podrà gaudir quan passegi prop del centre, ja que els murals estan situats a l’exterior a l’abast de tothom”, conclouen les impulsores de la iniciativa.