Notícies | 13 Gener 2014

L’Institut de Ciències del Mar comença l’any 2014 amb 5 nous projectes.

Share

A l’ICM comencem l’any 2014 participant en 3 projectes del VII Programa Marc de la Unió Europea, i amb 2 projectes de divulgació científica finançats per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Economía y Competitividad.

A l’ICM comencem l’any 2014 participant en 3 projectes del VII Programa Marc de la Unió Europea, i amb 2 projectes de divulgació científica finançats per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Economía y Competitividad.

L'equip de Processos Biològics Litorals liderat per l’Esther Garcés, investigadora del Departament de Biologia Marian i Oceanografia, participa en el projecte europeu “MARIBOX: Marine environmental in situ assessment and monitoring tool box”, sobre el desenvolupament i implementació de sensors automàtics d'anàlisi de contaminants i toxines algals del medi marí. Els dispositius de control d'anàlisi desenvolupats s’instal·laran en boies a diversos localitats costaneres de Catalunya per tenir dades in situ en temps real i de baix cost. L’objectiu final del projecte MARIBOX és crear un sistema rendible i adequat pel seguiment dels contaminants i les toxines algals al medi marí. El projecte està liderat pel CNE Research and Innovation Center de Xipre, i hi participen 7 grups de recerca i 6 empreses de 6 països europeus (Xipre, Espanya, Irlanda, Regne Unit, Itàlia i Noruega).

L’equip d'Observació Oceanogràfica liderat per en Jordi Salat, del Departament d’Oceanografia Física i Tecnològica, participa  juntament amb dos equips de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona, també del CSIC, en el projecte “COMMON SENSE: Cost Effective Sensors Interoperable with International Existing Ocean Observing Systems to meet EU policies Requirements”. El projecte tracta de desenvolupar i posar a prova prototips de sensors autònoms de baix cost, aptes per fer un seguiment de les condicions oceanogràfiques bàsiques i diversos tipus de contaminació (eutrofització, metalls pesats, plàstics i soroll), des de qualsevol mena de plataformes: boies derivants, instal·lacions fixes, vaixells d'oportunitat, incloent-hi els participants a regates oceàniques com la BWR, etc. El projecte esta liderat pel Centre Tecnològic Leitat, de Terrassa i hi participen un total de 15 institucions de 7 països europeus: Alemanya, Espanya, Irlanda, Itàlia, Macedònia, Polònia i Regne Unit. Aquest consorci cobreix un ampli ventall de disciplines, des de l'electrònica i nous materials fins a l'observació oceanogràfica amb especial experiència en els mars europeus:  Oceà Atlàntic i els mars Mediterrani,  del Nord i Bàltic.

Pedro Elosegui, també del Departament d’Oceanografia Física i Tecnològica lidera la participació del ICM en el projecte “ICE-ARC: Ice, Climate, and Economics – Artic Research on Change”. L’objectiu d’ICE-ARC és fer un seguiment dels impactes socio-econòmics locals i globals que se estan produint degut a la desaparició del gel marí a l’Àrtic. El projecte te dos grans eixos de treball. Per un costat pretén millorar l’observació i el modelat de la dinàmica del gel marí àrtic per poder projectar amb menys incertesa quina serà la seva evolució en els propers anys. Per un altra, aquest model físic gel-oceà-atmosfera es farà servir per analitzar els efectes sobre el ecosistema àrtic i un cop definits aquests els resultats s’introduiran en un complex model d’impacte econòmic (PAGE-ICE) que servirà només per conèixer millor l’impacte que es produirà sinó sobre tot per definir polítiques i mesures d’adaptació. ICE-ARC està coordinat pel British Antartic Survey del Consell de Recerca sobre el Medi Ambient del Regne Unit (NERC-BAS) i en ell participen 19 centres de recerca, universitats i empreses dels Països Baixos, Dinamarca, Noruega, Alemanya, França, Bèlgica, Itàlia i la Federació Russa.

Aquest any l’ICM liderarà dos projectes en l’àmbit de la ciència participativa finançats per la FECYT.

Un dels projectes, “MARDUINO: mi boya, nuestros datos y el mar”, liderat  per Carine Simon del Grup d'Oceanografia Òptica del Departament d’Oceanografia Física i Tecnològica, té com a objectiu principal que alumnes d’educació secundaria puguin desenvolupar boies amb sensors de baix cost per obtenir mesures de l’estat del mar. Aquestes boies, perfeccionades en el projecte europeu CITCLOPS, permeten estimar la transparència de l'aigua, un paràmetre que habitualment s’associa amb la qualitat ambiental tot i que com es descobrirà al taller, la transparència de l'aigua no només és indicador de qualitat sinó un dels factors claus de tot l'ecosistema marí. Els alumnes conjuntament amb els científics construiran les boies en diversos tallers.  En el projecte a més del Grup d'Oceanografia Òptica del participen les empreses Plàncton, Divulgació i Serveis Marins i  Geomedia.

El segon projecte de divulgació finançat aquest any “OBSERVADORES DEL MAR: ¿Eres buen observador? ¡Participa en un proyecto científico!” liderat per la Elisabetta Broglio, responsable de divulgació científica del l’ICM, i amb participació d’investigadors dels diferents departaments de l’ICM. Amb aquest projecte es vol acostar la ciutadania a les problemàtiques ambientals de la Mediterrània i promoure la seva participació en la recerca que es desenvolupa a l’ICM. La participació dels ciutadans es clau per obtenir dades a escales espaials i temporals necessàries per tenir una visió global de l’estat del nostre mar. Aquestes dades poden ser recollides pels ciutadans que vagin al mar de manera professional o lúdica. Per exemple els ciutadans poden aprendre i col·laborar amb els científics en 1) saber quins son els possibles efectes de  l’augment de la temperatura sobre els organismes dels fons, 2) a conèixer quines espècies invasores de peixos estan entrant al Mediterràni, 3)  o detectar eventuals canvis en les proliferacions de meduses. El projecte, que funciona des del 2012 amb el web www.observadoresdelmar.es, ja s’ha presentat a Catalunya i té actualment més de 2000 observacions i a prop de 400 ciutadans registrats. Amb el  nou finançament és donarà a conèixer l’iniciativa a altres comunitats autonòmiques espanyoles mitjançant unes xerrades sobre els projectes científics i unes sortides al mar dirigides als ciutadans que vulguin aprendre metodologies especifiques per la recollida de dades.