Notícies | 19 Febrer 2025

LIFE OASIS combatrà la pesca fantasma i protegirà la biodiversitat marina al Mediterrani

Share

L'ICM-CSIC jugarà un paper fonamental en el projecte, centrant els seus esforços en la recerca a través de la ciència ciutadana marina.

Tot i que la seva acció inicial se centra en el Mediterrani, LIFE OASIS està dissenyat per ser replicat en altres regions del món / Alnitak-Fayos.
Tot i que la seva acció inicial se centra en el Mediterrani, LIFE OASIS està dissenyat per ser replicat en altres regions del món / Alnitak-Fayos.

El projecte LIFE OASIS, cofinançat per la Unió Europea i liderat per ALNITAK en col·laboració amb un consorci internacional d'entitats científiques i pesqueres entre les quals es troba l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), ha iniciat la seva marxa amb l'objectiu de mitigar els efectes de la pesca fantasma i garantir la protecció de les tortugues marines al Mediterrani.

Cada any, un nombre considerable de tortugues marines i altres espècies queden atrapades en xarxes de pesca perdudes o abandonades, cosa que suposa una greu amenaça per a la biodiversitat i la sostenibilitat del sector pesquer. Per fer front a aquesta problemàtica, LIFE OASIS ha reunit un equip multidisciplinari que, a més de l'ICM-CSIC, inclou l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), la Universitat de València, la Universitat de Pisa i l'Estació Zoològica Anton Dohrn. A més, compta amb la col·laboració del sector pesquer a través de CEPESCA, la major confederació pesquera d'Europa, empreses tecnològiques com SATLINK i organitzacions conservacionistes com Filicudi Wildlife Conservation i Nature Trust Malta.

L'ICM-CSIC jugarà un paper fonamental a LIFE OASIS, centrant els seus esforços en la recerca a través de la ciència ciutadana marina i la creació de xarxes col·laboratives per al monitotatge i conservació de la biodiversitat afectada per la pesca fantasma. Per això, s'utilitzarà la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar, que té un projecte específic dedicat a la Pesca Fantasma, l'objectiu del qual és retirar aquests residus i rescatar la fauna marina atrapada en ells, amb especial atenció a l’alliberació de tortugues marines.

“Aquest projecte demostra la importància del treball en equip de diferents sectors, i a través d'Observadors del Mar volem convertir cada albirament i cada informe en una oportunitat per entendre millor el problema i aportar solucions reals i efectives, contribuint així a la conservació de la biodiversitat del Mediterrani”, exposa Macarena Marambio (ICM-CSIC).

Els pilars del projecte

Un dels pilars de LIFE OASIS és la creació d'una xarxa de col·laboració entre pescadors, navegants i centres de recuperació de fauna marina arreu del Mediterrani. Aquesta xarxa permetrà optimitzar els esforços de rescat de tortugues marines atrapades a les xarxes fantasma, així com desenvolupar mapes detallats que identifiquin els punts crítics d'acumulació d’aparells abandonats. Aquests mapes seran una eina clau per a la prevenció de la pesca fantasma i la mitigació dels seus efectes a llarg termini.

D'altra banda, LIFE OASIS aposta per la innovació en el sector pesquer, col·laborant amb pescadors de les Illes Balears, Malta i Sicília en el desenvolupament d'un model de pesca reproduïble basat en dispositius agregadors de peixos ancorats (aFADs). Aquest enfocament no només redueix la pèrdua d'arts de pesca i minimitza les captures accidentals utilitzant la tecnologia més puntera, sinó que maximitza l'eficiència mitjançant l'ús de materials biodegradables. El resultat: una solució que combat de manera efectiva la pesca fantasma i reforça la sostenibilitat del sector, garantint un futur viable per a les comunitats costaneres que depenen d'aquesta activitat.

Un impacte que transcendeix fronteres

Tot i que la seva acció inicial se centra en el Mediterrani, LIFE OASIS està dissenyat per ser replicat en altres regions del món que afronten problemes similars, com el Nord d'Àfrica. La transmissió de coneixements sobre pesca sostenible oferirà alternatives a comunitats que depenen d'aquesta activitat, contribuint a la conservació dels ecosistemes marins i al desenvolupament sostenible de les zones costaneres.

LIFE OASIS demostra que la col·laboració entre la ciència, el sector pesquer i la societat és clau per trobar solucions efectives als reptes mediambientals. Amb aquesta iniciativa, el Mediterrani fa un pas ferm cap a un futur més sostenible i resilient.