Notícies | 14 Març 2019

L'ICM treballa per l'ètica animal amb el curs "Biologia i Cura de Cefalòpodes"

Share

De l'11 al 15 de març, l'ICM i CephRes coorganitzen el curs "Biologia i cura dels cefalòpodes com animals experimentals", acreditat per la Federació de Laboratoris Europeus de l'Associació de Ciència Animal (FELASA).

De l'11 al 15 de març, l'ICM i CephRes coorganitzen el curs "Biologia i cura dels cefalòpodes com animals experimentals", acreditat per la Federació de Laboratoris Europeus de l'Associació de Ciència Animal (FELASA).

Els cefalòpodes són un grup de mol·luscs que inclouen espècies com el pop, el calamar i la sípia. Aquests animals estan inclosos en la Directiva Europea sobre protecció i maneig d'animals d'experimentació amb fins científics des de 2013. Això suposa un avanç significatiu en el camp del laboratori de ciències animals, ja que és l'únic grup d'invertebrats inclosos en aquesta directiva i representa una classe completa de mol·luscs amb aproximadament 800 espècies descrites.

En aquest nou marc legislatiu, CephRes i ICM col·laboren per oferir el curs "Biologia i cura dels cefalòpodes", amb l'objectiu de capacitar a tècnics i investigadors en l'experimentació amb aquests animals. L'edició actual és la segona que té lloc a l'ICM, celebrada anteriorment en 2016. Es tracta de la primera vegada que la Federació de l'Associació Europea de Ciències d'Animals de Laboratori (FELASA) acredita un curs sobre la cura de cefalòpodes.

Els investigadors de la ICM Mercedes Blázquez i Roger Villanueva manejaran l'organització i la gestió científica en col·laboració amb Patrocinio Vergara, de la Unitat de Fisiologia Animal, Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​i Graziano Fiorito, de la Stazione Zoologica Anton Dohrn de Nàpols. Especialistes internacionals en experimentació de diferents països també realitzaran el curs.

 

Els cefalòpodes com animals de laboratori

La decisió d'incloure als cefalòpodes com l'únic grup representatiu d'invertebrats a la llista d'animals de laboratori es deu al complex desenvolupament del seu sistema nerviós i sensorial. Les seves habilitats cognitives els fan capaços de desenvolupar comportaments elaborats i tasques d'aprenentatge, per la qual cosa es considera que aquests animals poden experimentar dolor, patiment i angoixa.

L'objectiu del curs és aplicar el principi de les Tres R durant les experimentacions per a un ús ètic adequat dels animals: refinament, reducció i reemplaçament.

 

Continguts del curs

El curs està dissenyat per proporcionar 40 hores de formació adreçades a: i) persones directament involucrades en el maneig i execució de procediments experimentals, ii) persones involucrades en projectes experimentals que inclouen l'ús de cefalòpodes, iii) veterinaris i personal a càrrec d'animals benestar treballant amb aquestes espècies. Aquest curs combina sessions teòriques amb classes pràctiques estretament relacionades.

Les conferències diàries proporcionaran un marc teòric per realitzar els procediments experimentals que es desenvoluparan a l'àrea experimental d'aquaris i cambres (ZAE) de l'ICM. Les assignatures es complementaran amb aspectes d'anatomia i biologia relacionats amb els procediments pràctics, tenint en compte la formació prèvia del personal. Cada conferència inclourà informació sobre la planificació i preparació de la sessió pràctica; la informació a tenir en compte a l'observar l'animal; els possibles efectes secundaris esperats d'un tractament particular; i les tècniques adequades per manejar aquests animals sota diferents condicions experimentals.

El curs està dissenyat específicament per omplir el buit tècnic i de capacitació que existeix en la comunitat de tècnics i investigadors que utilitzen els cefalòpodes amb fins científics i de conformitat amb la Directiva 2010/63 / UE i la seva transposició als Estats membres (Espanya, RD53 / 2013).