La igualtat de gènere s’ha definit com un dels principis transversals d’Horitzó Europa, el principal programa europeu de finançament de la investigació i la innovació.
En paraules de la presidenta Ursula von der Leyen "La igualtat de gènere és un principi fonamental de la Unió Europea, però encara no és una realitat". Per tal d’adreçar aquest repte, i en concordança amb l’Estratègia d’Igualtat de Gènere 2020-2025, la Comissió Europea està reforçant el compromís en matèria d’igualtat de gènere adoptant mesures concretes a través del programa de finançament de la investigació i la innovació Horitzó Europa.
Per eliminar la desigualtat de gènere i les desigualtats socioeconòmiques dels sistemes d’investigació i innovació, incloent-hi l’abordatge del biaix inconscient i les barreres estructurals sistèmiques, Horitzó Europa ha establert tres mesures:
1. Un nou criteri d’elegibilitat per a accedir al finançament de les convocatòries a partir de l’any 2022, pel qual s’exigirà als organismes públics, organitzacions d’investigació i centres d’ensenyament superior que disposin d’un Pla d’Igualtat de Gènere (GEP, de l’anglès Gender Equality Plan) desplegat.
2. La integració de la dimensió de gènere en el contingut de la investigació i la innovació (i.e., l’anàlisi de sexe i gènere) es converteix en un requisit per defecte en tot el programa i en un criteri durant l’avaluació de les propostes de projectes.
3. Es fomenta encaridament l’equilibri de gènere entre el personal investigador que participa en els projectes, el qual es considera com a criteri de desempat per a les propostes que hagin obtingut la mateixa puntuació. També es para especial atenció a garantir l’equilibri de gènere en els grups d’avaluació i en altres òrgans consultius pertinents tals com juntes i grups d’experts.
Altres iniciatives d’Horitzó Europa inclouen convocatòries específiques amb finançament disponible per a accions que donin suport al desenvolupament de plans inclusius d’igualtat de gènere en organitzacions d’investigació i innovació en tots els Estats Membres i països associats dins del subprograma horitzontal “Widening Participation and Strengthening the European Research Area”. Així mateix, els estudis de gènere i la investigació interseccional per a avaluar com els diferents factors socials creen diferents modes de discriminació i privilegis es finançaran en les convocatòries corresponents al Clúster 2 del Pilar II - Cluster 2 - Culture, Creativity and Inclusive Society.
Abordatge de la igualtat de gènere a l’ICM segons els criteris d’Horitzó Europa
L’ICM ha fet passos importants per a un ancoratge estructural i eficient de la igualtat de gènere. La seva participació en dos projectes europeus (LeTSGEPs i RESBIOS) ha resultat en un millor alineament entre les necessitats de la societat i la ciència des d’una perspectiva d’Investigació i Innovació Responsables (RRI).
En aquesta direcció, a l’ICM s’estan desplegant diverses accions alineades amb els criteris d’Horitzó Europa per a una millor definició, i sobretot, implementació dels objectius d’igualtat de gènere, que inclouen la millora qualitativa de la participació de les dones en els projectes i equips a tots els nivells. Un bon exemple d’aquest alineament és la provisió de recursos humans i materials per posar en marxa el primer Pla d’Igualtat de Gènere de l’ICM, un document estratègic públic concebut per a abordar les bretxes i desigualtats de gènere amb mesures i propòsits concrets.
Entre aquestes accions, l’Institut ha publicat una guia per promoure la comunicació no sexista i inclusiva i ha proporcionat directrius específiques per a incloure la dimensió de gènere en la investigació, ja que aquesta ha de ser sensible i tenir en compte el gènere per a no deixar de ser considerada excel·lent. Aquesta inclusió s’ha considerat un aspecte obligatori a Horitzó Europa, ja que millora la qualitat, el rigor, la reproductibilitat i la creativitat de la investigació. Així mateix, augmenta la rellevància social de la investigació i la innovació, i promou una major aplicació dels resultats de la investigació a la població.
A més a més, l’Oficina de Suport a la Recerca ha posat a disposició diversos recursos orientats a capacitar a tot el personal de l’ICM per participar en les oportunitats de finançament dins d’Horitzó Europa i fomentar la creació d’equips equilibrats i la igualtat d’oportunitats. En particular, s’estan duent a terme sessions de formació específiques sobre Horitzó Europa i donant directrius per a un òptim desenvolupament de capacitats en aquest esquema de finançament i per assegurar el compliment dels requisits d’elegibilitat i avaluació, incloent-hi els criteris d’igualtat de gènere.
Tot aquest esforç per millorar la igualtat de gènere en la investigació i la innovació en el marc de les iniciatives de l’ICM, incloses les relacionades amb Horitzó Europa, contribueixen directament a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 5 de les Nacions Unides "Assolir la igualtat de gènere empoderar a totes les dones i nenes".
¡És hora de continuar unint esforços i avançar!