Notícies | 03 Agost 2021

L'ICM tornarà a l'Àrtic per estudiar la formació de núvols i les interaccions oceà-atmosfera

Share

Ho farà en el marc de l'Arctic Century Expedition, que durarà més d'un mes i ha estat organitzada conjuntament per l'Institut Rus de Recerca Àrtica i Antàrtica (AARI), l'Institut Polar Suís (SPI) i el Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel (GEOMAR).

L'Arctic Century Expedition explorarà zones remotes i poc accessibles de l'Àrtic occidental rus / Swiss Polar Institute.
L'Arctic Century Expedition explorarà zones remotes i poc accessibles de l'Àrtic occidental rus / Swiss Polar Institute.

El pròxim 5 d'agost, en el marc de l'Arctic Century Expedition, el vaixell oceanogràfic Akademik Tryoshnikov salparà del port de Murmansk (Rússia) amb investigadors de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) a bord per estudiar zones poc accessibles i remotes dels mars de Kara i Laptev, així com la Terra de Francisco José i Severnaya Zemlya, situades a l'Àrtic occidental rus.

El programa científic de l’Arctic Century Expedition, que s’allargarà durant més d'un mes, es centra en diversos aspectes de l'atmosfera, la criosfera -la fracció de la superfície terrestre on l'aigua es troba en forma sòlida- i el medi ambient marí i terrestre de l'Àrtic, i busca comprendre per què aquesta zona del planeta és més sensible i està canviant més ràpidament que altres a conseqüència del canvi global.

L'estudi dels aerosols marins

L'ICM participarà en aquesta expedició estudiant la producció d'aerosols marins en zones remotes i illes de l'Àrtic rus. "A causa de l'absència de fonts de contaminació, l'Àrtic és el millor entorn per estudiar aquestes partícules atmosfèriques", explica Arianna Rocchi, estudiant de doctorat de l'ICM i una de les participants en la campanya.

Sota la supervisió de l'investigador de l'ICM Manuel Dall'Osto, que seguirà la campanya des de terra, Rocchi recollirà mostres de les capes més superficials de l'oceà i simularà el bombolleig natural de l'aigua mitjançant l'ús d'un tanc de bombolles amb temperatura controlada dissenyat específicament per generar aquests aerosols marins.

El Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) els reconeix com un dels majors contribuents a la incertesa en la predicció del canvi climàtic, però encara no estan totalment caracteritzats, especialment en entorns prístins. Gràcies a aquest experiment, els investigadors de l'ICM podran identificar els aerosols atmosfèrics -enriquits amb matèria orgànica de microorganismes marins i diferents salinitats de l'aigua- emesos a l'Àrtic rus i el seu origen biològic.

Això ajudarà a la comunitat científica a entendre les propietats químiques de l'atmosfera que determinen la producció dels núvols que impedeixen que el planeta s'escalfi massa. "Per aquesta raó, aquesta expedició podria ser essencial tant per entendre com interaccionen l'oceà i l'atmosfera, com per aprofundir en com els aerosols influeixen en la producció de núvols i el canvi climàtic", exposa Dall'Osto.

En les últimes dècades, el contingut d'aigua dolça de l'Oceà Àrtic ha augmentat considerablement a causa del desgel de la neu i el gel marí. Això ha provocat una reducció de la salinitat a la capa superior de l'Oceà Àrtic i, al mateix temps, un canvi en la composició i formació d'aerosols marins les conseqüències del qual encara no s'han calculat per al clima regional de l'Àrtic.

Aquesta expedició ha estat organitzada conjuntament per l'Institut Rus de Recerca Àrtica i Antàrtica (AARI), l'Institut Polar Suís (SPI) i el Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel (GEOMAR).