L'Institut lidera la iniciativa Ocean Cities (OC-NET), que té com a objectiu impulsar unes ciutats costaneres més resilients i fer més sostenible la manera en què els seus ciutadans interactuen amb l'oceà.

L'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona lidera un dels tres programes a través dels quals la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO (COI-UNESCO) busca augmentar la resiliència dels ecosistemes costaners de tot el món en el marc de la Dècada de la Ciència Oceànica per al Desenvolupament Sostenible 2021-2030.
Segons l'últim informe de l'IPCC, aquests ecosistemes són especialment sensibles a tres factors estretament relacionats amb el canvi climàtic: l'augment del nivell del mar, la temperatura i l'acidesa de l'oceà. Com a conseqüència, s'espera que experimentin una creixent erosió i siguin víctima d'importants inundacions que poden tenir greus conseqüències per a la població assentada en ells.
Davant d'aquest escenari, l'ICM s'ha compromès a augmentar la resiliència dels ecosistemes costaners a través de la iniciativa Ocean Cities (OC-NET), una xarxa internacional de la qual formen part 26 membres, entre ells organismes científics, ministeris, ajuntaments i organitzacions artístiques, que treballaran junts per impulsar una millor gestió de les ciutats costaneres basada en la ciència i fomentant una ciutadania més conscienciada a l'hora d'interactuar amb els oceans.
L'objectiu final del programa és impulsar un funcionament més sostenible de les ciutats costaneres, que pot aconseguir-se des de promovent un canvi en els hàbits de consum diari de la ciutadania fins millorant la planificació urbana i portuària, i tenint en compte el seu impacte en les aigües veïnes.
Les altres iniciatives a través de les quals la UNESCO pretén augmentar la resiliència costanera a escala global són el Global Estuaries Monitoring Programme, liderat per la Universitat de Hong Kong, i el Mega-Delta Programme, que lidera el Laboratori d'Investigació Costanera i Estuarina de la Universitat de l'Est de la Xina.
Ambdues se centraran en l'estudi de la dinàmica dels deltes i estuaris, uns ecosistemes que actuen com a refugi per a moltes espècies, protegeixen la costa i són clau per a la pesca i el turisme, entre d'altres. Per últim, a través d’aquestes iniciatives es monitorarà l’evolució i es dissenyaran estratègies de conservació eficaces per a protegir aquests hàbitats.
En els tres programes, tan ciutadans com investigadores i investigadors i responsables de la presa de decisions sumaran esforços perquè als sistemes costaners els sigui més fàcil recuperar-se dels impactes derivats del canvi climàtic.
La Dècada de la Ciència Oceànica per al Desenvolupament Sostenible 2021-2030 busca fomentar la cooperació internacional en el desenvolupament de la investigació científica i l'aplicació de tecnologies innovadores que relacionin les ciències oceàniques amb les necessitats de la societat.