L'objectiu d'aquesta plataforma és desenvolupar una estratègia de recerca, desenvolupament tecnològic i innovació dirigida a protegir la costa, prevenir i mitigar l'impacte de la contaminació marina i monitoritzar i millorar la qualitat de l'aigua.

L'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona ha començat a col·laborar de forma estreta amb la Plataforma Tecnològica per a la Protecció de la Costa i el Medi Ambient (PT-PROTECMA), que té com a objectiu desenvolupar i implementar una estratègia de recerca, desenvolupament tecnològic i innovació dirigida a protegir la costa, prevenir i mitigar l'impacte de la contaminació marina i monitorar i millorar la qualitat de l'aigua.
La plataforma ofereix, entre altres, un mapa de capacitats que permet localitzar els recursos tecnològics i de recerca dels membres de la plataforma a través d'una aplicació gràfica. Posant aquest tipus d'eines a disposició dels seus col·laboradors, PROTECMA busca millorar la seva competitivitat i capacitat tecnològica.
"El vincle amb PROTECMA ens permetrà donar a conèixer les nostres eines tecnològiques, el desenvolupament de les quals busca impulsar la innovació en el marc de l'economia blava", explica Vanessa Sarah Salvo, la persona encarregada de les relacions institucionals i internacionals de l'ICM.
Així mateix, l'adhesió de l'ICM a PROTECMA permetrà a l'Institut identificar i consolidar sinergies amb els actors públics i privats del sector, la qual cosa contribuirà a assolir els objectius establerts per l'ONU en el marc de la Dècada de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030).
Un gran ventall de solucions tecnològiques
Entre les solucions tecnològiques desenvolupades per l'ICM figuren diverses relacionades amb l'observació terrestre i la teledetecció dissenyades pel Barcelona Expert Centre (BEC), un dels serveis cientificotècnics de l'Institut.
Entre elles destaquen sistemes d'alerta primerenca d'episodis meteorològics extrems, eines per al processament d'imatges o sensors per al càlcul de la taxa d'humitat de terra, que permet estimar la probabilitat d'incendis.
Així mateix, l'ICM disposa d'altres serveis cientificotècnics i instrumentació per a la recollida i l'anàlisi de paràmetres fisicoquímics, microbians i geofísics dels ecosistemes marins que poden servir al sector naval i de les telecomunicacions per a realitzar operacions al llit marí, per a la detecció de proliferacions d'algues tòxiques a la costa o per al control de la qualitat de l'aigua.
Finalment, l'ICM ofereix eines destinades al sector pesquer i el de l'aqüicultura i l'aquariologia. En aquest sentit, a l'Institut es duen a terme estudis sobre pressió pesquera, el desenvolupament de marcadors epigenètics per a l'increment de la productivitat aqüícola a través de la selecció de sexes i d'exemplars resistents, o el disseny de sistemes per al cultiu industrial de peixos.
