Notícies | 06 Abril 2021

L'ICM retorna al mar més de 850 gorgònies enganxades a les xarxes de pesca

Share

L'objectiu principal de la devolució és restaurar els fons marins profunds de la plataforma continental al Cap de Creus (Girona), ubicats entre els 60 i els 90 metres de fondària.

La restauració de gorgònies s'enmarca dins els projectes ResCap i MitiCap de la Fundación Biodiversidad.
La restauració de gorgònies s'enmarca dins els projectes ResCap i MitiCap de la Fundación Biodiversidad.

Investigadores i investigadors de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona, amb la col·laboració de les confraries del Port de la Selva i Cadaqués, han retornat al mar aquest 2020 més de 850 gorgònies que havien quedat enganxades a les xarxes de pesca.

L'objectiu principal de la devolució, emmarcada en els projectes ResCap i MitiCap, és la restauració dels fons marins profunds (60-90 m) de la plataforma continental al Cap de Creus (Girona), declarada recentment Lloc d'Interès Comunitari (LIC) en el marc de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea.

"Malgrat les dificultats i l'excepcionalitat de les circumstàncies d'aquest any, hem pogut complir amb la pràctica totalitat dels objectius plantejats i realitzar, per tercer any consecutiu, la devolució, al seu hàbitat natural, de les gorgònies i coralls tous capturats accidentalment pels pescadors artesanals", celebra l'investigador de l'ICM Stefano Ambroso, que lidera els projectes ResCap i MitiCap.

També en el marc del projecte MitiCap, aquest any s'han implementat noves mesures de mitigació en els arts de pesca artesanals que inclouen l'increment de la mida de la malla per reduir les captures d'organismes estructurants com ho són les gorgònies.

"Això contribuirà a aconseguir una densitat de població de gorgònies a l'àrea restaurada similar a la d'una àrea natural no restaurada, la qual cosa permetrà recuperar la funció ecosistèmica que tenen aquests boscos marins tan importants i conservar la biodiversitat associada", exposa Ambroso.

Aquestes accions portaran al sector pesquer artesanal de les confraries de Port de la Selva i Cadaqués a adaptar-se al futur Pla de Gestió de Llagosta impulsat per la Generalitat, que preveu precisament un increment de la mida de malla.

Gràcies a la continuïtat dels projectes ResCap i MitiCap, finançats per la Fundación Biodiversidad, se seguiran fomentant mesures de mitigació innovadores per reduir encara més el descart associat a les pesqueres artesanals, assegurant així la seva sostenibilitat i viabilitat a llarg termini.

A part de permetre la devolució al mar de les gorgònies, els projectes ResCap i MitiCap han estat els impulsors de la primera àrea pilot de restauració ecològica a la plataforma continental de Mediterrani, amb una superfície de més de 1000 m2.

Entre les fites del projecte ResCap figuren incrementar la superfície de l'àrea pilot de restauració i comprovar el bon estat de salut i la capacitat reproductiva de les colònies restaurades, demostrant així no només la seva supervivència després de la devolució, sinó també la seva viabilitat i contribució a l'ecosistema a llarg termini.

Aquests projectes es desenvolupen amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a través del Programa Pleamar, cofinançat pel FEMP.