L’Institut vetlla per la protecció d’aquests animals a través d’iniciatives com la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar o l’associació Catsharks.

Els taurons i les rajades –tots dos pertanyents al grup dels elasmobranquis- són alguns dels peixos més exitosos en termes evolutius degut principalment a l'absència d'altres depredadors en els hàbitats on viuen i gràcies a la seva alta plasticitat fenotípica, que els permet adaptar-se a ambients molt diversos. No obstant això, a causa de l’impacte antròpic, les seves poblacions han disminuït dràsticament en les últimes dècades, especialment al Mediterrani, considerat el mar més perillós per a aquests animals.
L’ICM vetlla per la protecció dels elasmobranquis a través de diferents iniciatives, com és el cas de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar o l’associació Catsharks, que forma part de la Xarxa Nacional d’Elasmobranquis. Aquesta Xarxa es va crear el 2019 i està formada per persones, entitats i administracions implicades en la recerca, conservació i gestió dels taurons i les rajades al territori espanyol.
Fa uns dies, la Xarxa va celebrar virtualment la seva Jornada Anual, organitzada aquest any per la Fundació CRAM en col·laboració amb Catsharks i Sanamares. Durant la trobada, a la qual van assistir pescadors i representants de les administracions amb competències en l’àmbit marítim i la gestió dels recursos marins, entre altres, es va parlar de reptes futurs, de ciència ciutadana i de les mesures de gestió que han de permetre la millora de l’estat de conservació dels elasmobranquis al Mediterrani. Així mateix, van sorgir algunes col·laboracions i grups de treball que s’espera que contribueixin a la divulgació, recerca i conservació d’aquests animals.
En el marc d’aquesta trobada, a més, Xarxa Nacional d’Elasmobranquis va proposar Observadors del mar com la plataforma de ciència ciutadana marina de referència per reportar els albiraments d’elasmobranquis en aigües de l’Estat Espanyol. Aquesta col·laboració sorgeix de l’estreta relació que mantenen Observadors del Mar i Catsharks, enfocada a animar a la ciutadania a recollir dades sobre els taurons i les rajades, avui dia molt escasses i fragmentades.
Augmentar el coneixement sobre aquestes espècies és clau, ja que presenten un creixement molt lent i una reproducció molt tardana, la qual cosa les fa especialment vulnerables a, per exemple, la sobrepesca o la destrucció dels seus hàbitats naturals. De fet, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), degut en major mesura a aquestes dues pressions, gairebé el 50% de les espècies de condrictis –grup que engloba els taurons i les rajades- del Mediterrani es troben actualment en perill d’extinció.