El concurs busca desenvolupar una ciutat d'un milió d’habitants a Mart de manera sostenible.

Quin aspecte tindria una ciutat a Mart? Com funcionaria el comerç? Com evolucionaria la població urbana? Un equip internacional d’investigadors entre els quals es troben experts de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona va imaginar la ciutat a Mart NÜWA, detallada en un extens projecte que inclou aspectes científics, d’enginyeria, arquitectònics, econòmics i socials.
La proposta inclou no només un disseny urbanístic factible, sinó també un pla de desenvolupament socioeconòmic i descripcions detallades de la indústria, infraestructura, generació i distribució d'energia i serveis necessaris per fer-la realitat.
El projecte de l'equip internacional "The Sustainable Offworld Network” (SONet) ha estat seleccionat com a una de les 10 propostes finalistes del concurs Mars City State Design competition de la Mars Society, l’organització de promoció de l’espai més gran i més influent del món dedicada a l’exploració i al disseny d’assentaments humans al planeta Mart. En concret, el concurs busca desenvolupar una ciutat d'un milió d’habitants a Mart de forma sostenible.
A part de l’ICM, entre els participants de la proposta es troben l’Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), L’equip consta també de participants d’altres països tals com el Regne Unit, Alemanya, els EUA i Argentina.
Els projectes finalistes, seleccionats entre més de 175 propostes presentades, es defensaran públicament el pròxim 17 d’octubre a la Mars Society Convention. Cinc propostes seran finalment premiades. La defensa serà pública i es podrà seguir per streaming des d’arreu del món.
La proposta de l’equip SONet consta d’un informe de 20 pàgines amb un disseny conceptual que combina aspectes molt diversos que van des de l’exploració de l’espai fins a la sostenibilitat. La ciutat, anomenada NÜWA en honor a la deessa xinesa creadora de la humanitat, simbolitza l'inici d'una nova era de la nostra civilització a Mart i la protecció que cal assegurar en un món tan inhòspit.
"La proposta combina moltes disciplines d’una manera que no s'acostuma a fer en projectes espacials. A part de científics i enginyers, vam voler incorporar des del primer moment experts en altres disciplines i de fora del sector acadèmic", explica Guillem Anglada-Escudé, investigador de l’ICE i coordinador del projecte.
Des de l’ICM, la Laia Ribas, una de les coautores del projecte, assegura que “aquesta iniciativa permet crear estudis multidisciplinaris per aconseguir el desenvolupament d’activitats humanes en altres planetes. Per tant, cal avaluar i comprendre les alteracions fisiològiques dels organismes vius i de les espècies criades en captivitat per al consum humà en els ecosistemes extraterrestres”.
En aquest sentit, la investigadora afegeix que "viure al planeta Mart implica disposar de serveis socials que van des d'hospitals fins a universitats i parcs recreatius, cosa que ens dóna l'oportunitat de construir una societat igualitària en la qual tothom sigui important i on no existeixi la desigualtat de gènere”.
El projecte es va concebre durant els mesos d'abril, maig i juny en ple confinament per culpa de la pandèmia provocada per la COVID-19. Ara, la proposta ha donat els seus fruits. "Arribar a la final ja és un gran èxit per a tot l'equip", explica Miquel Sureda, professor d'enginyeria aeronàutica de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT - UPC). "Esperem que el concurs ens doni la visibilitat que necessitem per obtenir el suport per desenvolupar conceptes relacionats tant amb l’espai com amb sostenibilitat, així com per assolir la transformació necessària del sistema productiu que haurem d'afrontar també aquí a la Terra".