La iniciativa busca desenvolupar nous models d'intel·ligència artificial per analitzar la diversitat i la funció dels microorganismes d'aquest riu.

L'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona participarà en el projecte "Intel·ligència Artificial i Biodiversitat: descobrint el microbioma d'un mega riu", una iniciativa finançada per la National Geographic Society que busca desenvolupar nous models d'intel·ligència artificial per analitzar els complexos metagenomes microbians del riu Paraná i la seva relació amb la variabilitat ambiental.
El projecte, que s'allargarà fins al 2022, permetrà aprofundir en la diversitat i les funcions microbianes desconegudes fins ara del microbioma d'aquest riu, el segon més llarg de l'Amèrica del Sud. Així mateix, farà possible l'associació d'aquestes funcions amb les característiques ambientals del Paraná i l'ús del sòl circumdant, des del seu naixement al Brasil fins a la desembocadura a l'Argentina, un espai que comprèn gairebé 4.000 quilòmetres.
"Aquest projecte permetrà estudiar, per primera vegada, el microbioma del riu Paraná i com es relaciona amb les característiques físiques i químiques de l'aigua, la variabilitat climàtica i la cobertura i canvis en l'ús del sòl, la qual cosa ajudarà a entendre millor aquest ambient en un context de canvi global", explica l'investigador de l'ICM Ramiro Logares, que està involucrat en el projecte.
L'ICM participarà en aquesta iniciativa mitjançant la realització d'anàlisis metagenòmiques dels microbiomes del riu, així com altres anàlisis computacionals incloent intel·ligència artificial.
També participen en el projecte altres equips de recerca amb un gran coneixement de sistema fluvial del Consell Nacional d'Investigacions Científiques i Tècniques (CONICET) de l’Argentina, l'Institut Universitari de Seguretat Marítima (IUSM) de la Prefectura Naval Argentina, la Universidade Federal de São Carlos (UFSCar) i la Université Bretagne Occidentale (LEMAR, UBO).
S'espera que els models d'intel·ligència artificial desenvolupats gràcies al projecte permetin millorar tant les inferències bioinformàtiques del microbioma com les anàlisis de les imatges satelitals i la seva correlació la variabilitat del microbioma del riu.