L'Institut de Ciències del Mar (CSIC) forma part de PerformFISH, un nou projecte europeu del programa H2020 que se centra en el desenvolupament de la producció aqüícola, impulsada per les percepcions dels consumidors, mitjançant la integració de criteris innovadors que ajudin a garantir l'aqüicultura europea de l'orada i el llobarro.

L'Institut de Ciències del Mar (CSIC) forma part de PerformFISH, un nou projecte europeu del programa H2020 que se centra en el desenvolupament de la producció aqüícola, impulsada per les percepcions dels consumidors, mitjançant la integració de criteris innovadors que ajudin a garantir l'aqüicultura europea de l'orada i el llobarro. Està coordinat per la Universitat de Tesalia (Grècia), que reuneix en un consorci a 28 socis de 10 països, entre els quals també s'inclouen l'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC), que coordina la participació del CSIC en el projecte, i l'Institut de Recerques Marines de Vigo (IIM-CSIC).
El cultiu del llobarro i l’orada és un sector fonamental en el mar Mediterrani, i contribueix de forma significativa a la riquesa i creació d'ocupació a les zones rurals i costaneres. En volum, l'orada i el llobarro són la tercera (36,4%) i la quarta (28,15%) espècie de peixos de criança de la Unió Europea, i el seu valor col·lectiu (1.004 milions d'euros) supera al del salmó (780 milions d'euros), la truita (550 milions d'euros) i el musclo (490 milions d'euros). No obstant això, en els últims anys hi ha hagut una creixent preocupació per la falta de creixement i millora de la piscicultura marina mediterrània.
PerformFISH compta amb el suport de la indústria: associacions de productors de Grècia, Espanya, Itàlia, França i Croàcia estan directament involucrades com a socis en el projecte, amb la finalitat d'assegurar que la recerca respongui a les necessitats del sector i el coneixement es transfereixi efectivament als seus membres.
En el marc del projecte, el grup de Biologia Reproductiva de l’ICM, centrarà la seva recerca en el desenvolupament de marcadors epigenètics per avaluar el creixement, el sexe i la tolerància a la temperatura dels peixos. "Aquest projecte representa un gran repte per desenvolupar idees i eines orientades a la programació epigenètica dels peixos, un enfocament innovador i no farmacològic per millorar la producció. És estimulant afrontar un repte d’aquestes característiques al no haver-hi precedents, treballar mà a mà amb altres investigadors i la indústria per optimitzar la seva producció" explica Francesc Piferrer, líder del grup de l’ICM.
L'equip desenvoluparà aquesta recerca en col·laboració amb el Centre Grec de Recerca Marina (HCMR), la Universitat de Creta, l'Institut Francès de Recerca per a l'Exploració del Mar (IFREMER), la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria (ULPG).
Katerina Moutou, coordinadora del projecte a la Universitat de Tesalia, va assegurar que "PerformFISH és un projecte oportú per al sector, ja que es necessiten solucions per fer front a algunes de les causes subjacents de l'estancament actual de la piscicultura marina mediterrània. Hem reunit a investigadors i indústries capdavanteres de tota Europa per co-dissenyar aquest innovador projecte i atendre directament les necessitats del sector."
El projecte PerformFISH tindrà una durada de 5 anys, fins a 2022, amb un pressupost total de 7.045 milions d'euros, finançat pel programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea (nº727610)