Notícies | 06 Juliol 2021

L’ICM lidera un programa de formació per millorar la gestió dels recursos aquàtics

Share

El programa està dirigit principalment a treballadors i professionals al servei de les administracions públiques de Llatinoamèrica i el Carib.

Durant la formació es proporcionaran eines per augmentar de manera sostenible la producció aquàtica / Unsplash
Durant la formació es proporcionaran eines per augmentar de manera sostenible la producció aquàtica / Unsplash

L'Institut de Ciències del Mar (ICM) contribuirà a millorar la gestió dels recursos aquàtics de Llatinoamèrica i el Carib gràcies a un programa de formació liderat pel mateix Institut en el qual es proporcionaran eines per augmentar de manera sostenible la producció aquàtica.

L'objectiu d'aquest programa, on participen diversos centres del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i universitats espanyoles i de Llatinoamèrica que treballen en l'àmbit de l'aqüicultura i la pesca, és formar els treballadors i professionals de les administracions públiques, investigadors d'universitats i centres públics d'investigació i, per últim, el personal d'R + d del sector privat de Llatinoamèrica i el Carib mitjançant el coneixement i l'aplicació de mètodes i protocols.

La programació, que acaba de començar i finalitzarà el 2022, es divideix en cinc cursos temàtics que inclouen matèries com la reproducció i la biotecnologia, la genètica i la genòmica, la pesca sostenible, la biologia i el cultiu de crustacis i mol·luscs, la larvicultura i les espècies auxiliars i la nutrició i la patologia.

"Aquesta programació posa en relleu la gran biodiversitat aquàtica d'espècies explotables a Llatinoamèrica i el potencial de creixement que té la seva explotació si es gestiona de manera sostenible", explica Francesc Piferrer, investigador de l'ICM i coordinador del programa.

El primer curs se centra en la fisiologia de la reproducció i la conservació de recursos aquàtics. Durant aquest, es proporcionarà informació pràctica sobre el maneig de l’estoc de peixos reproductors, la inducció a la posta i la fertilització artificial, i l'avaluació de la qualitat de gàmetes i el control de la proporció de sexes.

La programació, titulada "Millora de la productivitat i gestió aqüícola mitjançant l'ús d'eines de diagnòstic, de gestió i programes de selecció en espècies natives, salvatges o conreades, de Llatinoamèrica i el Carib d'importància ecològica i comercial", és finançada pel CSIC i el programa Intercoonecta de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), adscrita al Ministeri d'Afers Exteriors.