Entre els anys 2014 i 2020, l'Institut va coordinar 5 projectes RIA H2020, fet que el va situar a la primera posició entre els centres CSIC coordinadors d'aquest tipus d’iniciatives.
L’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona és el centre del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) que més projectes RIA (Research and Innovation Actions) el Programa Marc Europeu Horizon 2020 (H2020) va coordinar, una meta aconseguida gràcies al compromís de l’Institut per la recerca d’excel·lència en benefici de la societat.
L'H2020 va ser l'instrument de finançament del Programa Marc Europeu de Recerca entre els anys 2014 i 2020. En total, durant aquest període, la Unió Europea va destinar 77 bilions d'euros a projectes d'aquest programa per promoure tota mena d'activitats relacionades amb la investigació i la innovació.
Les Research and Innovation Actions (RIA) són grans col·laboracions que poden incloure investigació fonamental o aplicada, però també desenvolupament i implementació de noves tecnologies. En concret, l’ICM va coordinar projectes RIA per un valor total de 23 milions d’euros.
Entre les iniciatives coordinades per l’ICM es troben el projecte MINOUW, dedicat a reduir, a través de mesures tècniques, biològiques i socials, la captura accidental d’espècies marines; i el projecte MEDEAS, que buscava desenvolupar un model que reflectís de manera fidel les interaccions energètiques, econòmiques, socials i ambientals i ajudés a planificar la transició energètica, tots dos ja finalitzats.
D’altra banda, l’ICM coordina actualment tres projectes del Programa H2020 que segueixen en marxa: PRODIGIO, destinat a accelerar la producció de biogàs a partir de microalgues; Cos4Cloud, que pretén revolucionar la tecnologia de la ciència ciutadana; i MINKE, que busca millorar la qualitat de les dades oceanogràfiques i, amb això, contribuir al desenvolupament de polítiques mediambientals basades en evidències científiques.
Amb aquests 5 projectes coordinats, l’ICM se situa en la primera posició entre els centres CSIC coordinadors de projectes RIA del Programa Marc Europeu H2020 i en les primeres posicions entre els centres CSIC considerant el global de totes les tipologies de projecte.
Fruit d’un esforç coral
Tot i que la ciència d’excel·lència és un requisit indispensable per a assolir aquesta meta, no és l’únic. Aquests bons resultats han estat possibles gràcies a l’esforç col·lectiu de tot el personal investigador, tècnic i de suport en la gestió de la recerca de l’ICM al llarg de totes les etapes de sol·licitud i implementació dels projectes finançats.
L’aposta de l’ICM per una major internacionalització i participació en l’actual Programa Marc Horizon Europe segueix sent clara i impulsada a través de l’Oficina de Suport a la Recerca (OSR), en coordinació amb el personal d’administració de l’ICM i el dels Serveis Centrals del CSIC i, en particular l’Àrea de Programes Internacionals de la Vice-Presidència de Relacions Internacionals (VRI-CSIC).
Les oportunitats de recerca continuen sent múltiples en el nou Programa Marc de Finançament de Recerca i Innovació Horizon Europe (2021-2027). Per això, l’ICM continua desplegant recursos de suport i canals per posar a disposició del personal tota la informació sobre les convocatòries i novetats d’aquest programa de finançament.
