Durant aquest últim any, l'ICM ha incorporat 343 exemplars de cefalòpodes a les seves Col·leccions Biològiques de Referència (CBR), gran part dels quals corresponen a espècies de gran valor per als científics, ja que són molt difícils de mostrejar.

Els cefalòpodes tenen una elevada importància culinària i econòmica en l'àmbit mundial. A més, exerceixen un paper clau en les cadenes tròfiques marines. Per aquest motiu, disposar d'informació sobre ells és imprescindible per entendre la dinàmica de les comunitats marines. El grup 'Ecologia i Conservació de Recursos Marins Vius' de l'Institut de Ciències de la Mar (ICM) contribueix a això mitjançant diferents projectes d'investigació destinats a conèixer l'evolució, la morfologia i la genètica d'aquestes espècies.
Amb aquesta finalitat, durant l’últim any, l'ICM ha incorporat 343 exemplars de cefalòpodes a les seves Col·leccions Biològiques de Referència (CBR), molts dels quals corresponen a espècies de gran valor per als científics, ja que són molt difícils de mostrejar. Tots aquests exemplars podran ser utilitzats per investigadors d’arreu del món per realitzar estudis morfològics, genètics i moleculars.
La incorporació d'aquests exemplars a les CBR de l'ICM els converteix en recursos molt valuosos per a l'estudi dels cefalòpodes i garanteix la identificació d'altres exemplars tant en estudis actuals com en estudis posteriors, ja que estan fixats en formol i conservats en etanol, la qual cosa els manté durant desenes i fins i tot centenars d'anys en un estat òptim per a l'estudi de la seva morfologia. A més, es conserven exclusivament en etanol mostres de teixits d'algunes espècies, el que fa possible l'extracció d'ADN per a la realització estudis genètics i moleculars.
"Les CBR de l'ICM m'han permès utilitzar els exemplars emmagatzemats en elles, permetent-me això aprendre molt sobre els cefalòpodes que estudio. A més, he pogut utilitzar dades d'espècies d'aigües llunyanes que m'hagués estat impossible mostrejar", explica Fernando Fernández-Álvarez, que ha fet servir aquests recursos per completar la seva tesi doctoral a l'ICM, un treball dirigit per l'investigador Roger Villanueva.
"A més, les CBR m'han permès dipositar exemplars per assegurar la seva conservació a llarg termini, el que farà possibles futures investigacions basades en els mateixos", afegeix Fernández-Álvarez. Actualment, l’investigador segueix utilitzant ADN extret dels exemplars de les CBR de l'ICM per al seu projecte postdoctoral sobre filogènia, sistemàtica i filogeografia de calamars oceànics, un projecte de l'Irish Research Council que realitza a la National University of Ireland Galway (Irlanda).
Alguns dels exemplars dipositats es corresponen amb espècimens tipus, com és el cas del calamar vermell (Ommastrephes cylindraceus). El material tipus es refereix als exemplars que es van utilitzar en la descripció original d'una espècie, de manera que qualsevol persona interessada en estudis taxonòmics d'aquesta espècie farà referència a aquest exemplar quan l’estudiï.
Els exemplars incorporats recentment a les CBR de l'ICM procedeixen de campanyes oceanogràfiques i mostrejos realitzats durant els projectes MAFIA, BATHYPELAGIC, CALOCEAN y SAP en els quals participa l'ICM. De cada un d'ells se sap el sexe, la data, el lloc i la profunditat a la qual es van trobar, a part del mètode de mostreig que van fer servir per a capturar-los, entre d’altres.
Quan els exemplars arriben a les CBR de l'ICM, el personal d'aquest servei els dóna un nombre de catàleg amb el qual queden registrats i vinculats amb tota la seva informació. Després els col·loquen en envasos especials que impedeixen l'evaporació del líquid conservant i es generen etiquetes internes i externes amb la informació científica associada a cada un dels exemplars.
Tota aquesta informació es publica periòdicament a la plataforma de biodiversitat mundial GBIF (Global Biodiversity Information Facility), una infraestructura científica open data que és accessible a qualsevol persona i serveix per donar suport a la investigació científica, fomentar la conservació biològica i afavorir el desenvolupament sostenible.