Notícies | 27 Abril 2023

L'ICM desenvoluparà una tecnologia pionera per millorar la detecció de la sismicitat submarina

Share

Es tracta d’un sistema de mesura pioner a escala internacional i ajudarà a detectar tremolors a petita escala i a entendre millor fenòmens com les marees o els corrents marins.

El nou sistema permetrà la vigilància submarina d'alta resolució / Getty Images-iStockphoto.
El nou sistema permetrà la vigilància submarina d'alta resolució / Getty Images-iStockphoto.

L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) forma part d’un consorci públic-privat que impulsarà el desenvolupament d’una tecnologia pionera amb l’objectiu de millorar la detecció de la sismicitat en entorns submarins. Aquestes noves tècniques comptaran amb un nivell de precisió molt superior a les eines amb què compten els sismòlegs actuals i ajudaran a aprofundir en l'estudi d’esdeveniments sísmics com ho són els terratrèmols o els tsunamis.

El desenvolupament del nou sistema s'emmarca en el projecte TREMORS de l'Agència Estatal de Recerca (AEI), que té una durada de tres anys i compta amb la participació de Repsol, Aragón Photonics Labs i la Universitat d'Alcalá, socis amb què l'ICM-CSIC ja ha treballat en projectes anteriors de monitoreig sísmic.

El nou sistema de mesura estarà format per un equip interrogador connectat a un cablejat de fibra òptica submarí que actua com una matriu lineal de milers de sensors sísmics.

“Aquests sensors ens permetran cartografiar esdeveniments sísmics a molt petita escala, cosa que ajudarà a entendre la tectònica activa per avaluar la viabilitat de potencials localitzacions de magatzems geològics subterranis d'hidrogen i CO2”, apunta Arantza Ugalde, investigadora principal del projecte.

Per a l'adquisició de les dades en alta resolució i en temps real, així com per a la seva anàlisi, els membres del consorci comptaran amb sistemes de computació avançats i desenvoluparan algorismes d'intel·ligència artificial ad hoc per detectar, analitzar i localitzar la sismicitat.

“Això ens proporcionarà un sistema de monitoratge modern, efectiu i segur per a projectes en desenvolupament”, afegeix en aquest sentit Ugalde.

El desenvolupament d'aquest nou sistema de mesura pioner a escala internacional no seria possible sense la col·laboració prèvia entre els socis del projecte, que en el marc del projecte PSI estan desenvolupant un altre sistema per a la protecció i manteniment predictiu de les xarxes de cables submarins de telecomunicacions basat en la tecnologia DAS (de l'anglès 'Detecció Acústica Distribuïda'), que permet prevenir danys al cable mitjançant l'alerta precoç d'activitats potencialment perjudicials.

Una de les aplicacions directes d'aquesta tecnologia és precisament la vigilància submarina d'alta resolució que, a part de millorar la detecció de tremolors sota l'aigua, ajuda a comprendre més bé fenòmens com les marees, els corrents oceànics o els meteotsunamis –d'origen meteorològic-.

Amb tot, TREMORS, que ha estat seleccionat com un dels projectes de R+D+i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat pels fons Next Generation de la Unió Europea pel seu caràcter innovador, té com a objectiu final contribuir a la supervisió, protecció i conservació dels ecosistemes marins.