Notícies | 05 Gener 2024

L’ICM contribuirà a millorar l'observació de l'oceà des de l'espai

Share

L'Institut participarà en una iniciativa de l'Agència Espacial Europea (ESA) que canviarà completament les regles del joc pel que fa a les tecnologies d'observació de la Terra.

El CIMR orbitarà la Terra entre el 2023 i el 2027 / ESA.
El CIMR orbitarà la Terra entre el 2023 i el 2027 / ESA.

L'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) és un dels principals socis del nou projecte de l'Agència Espacial Europea (ESA) sobre tecnologies d'observació de la Terra: el projecte CIMR L2PAD. L'objectiu principal de la iniciativa és desenvolupar el processador de dades que recopilarà les variables geofísiques (de Nivell 2) adquirides amb el satèl·lit Copernicus Imaging Microwave Radiometer (CIMR), que orbitarà la Terra entre el 2023 i el 2027.

En concret, el projecte, liderat per l'Institut Meteorològic de Noruega (MET) desenvoluparà un prototip de processador terrestre de Nivell 2 per al proper satèl·lit CIMR, cosa que facilitarà el camí per a l'explotació científica i operativa de les dades adquirides a l'oceà (salinitat, temperatura i vent) i els pols (concentració, gruix, o moviment del gel, entre altres) pel satèl·lit CIMR.

"Un tret distintiu del projecte CIMR L2PAD és aspirar a una ciència transparent i reproduïble, posant a disposició de la comunitat científica les dades i el programari com més aviat millor. Aquest enfocament de ciència de codi obert era el nucli del treball descrit per l'ESA" , afirma Thomas Lavergne, investigador del MET.

Fusió entre recerca i aplicació

La iniciativa CIMR L2PAD representa una fusió entre la investigació i la documentació meticulosa d'algorismes de recuperació geofísica, que posteriorment s'implementaran en un prototip de processador terrestre (GPP) de Nivell 2. El disseny i la implementació del GPP tindran un paper fonamental en l'èxit de l'execució del projecte.

Un dels reptes de l'equip L2PAD del CIMR serà validar els algorismes amb dades simulades, ja que el satèl·lit CIMR encara no s'ha llençat. Aquest procés de validació pretén garantir la precisió i fiabilitat dels algorismes que es desplegaran al segment terreny.

"A l'ICM liderarem els grups d'experts que recolzaran les activitats del projecte fent una avaluació independent dels algorismes de recuperació de Nivell-2, de les especificacions del format del producte, i l'avaluació de la qualitat dels productes de Nivell-2 generats amb els conjunts de dades de prova”, apunta la investigadora de l'ICM-CSIC Carolina Gabarró.

L'abast del projecte L2PAD del CIMR és molt ampli, ja que abasta 20 paràmetres geofísics, com ara el gel marí (en múltiples variables), la temperatura de la superfície del mar, la salinitat, el vent oceànic, la neu terrestre, la humitat del sòl i la vegetació. Atesa l'amplitud d'aquesta tasca, era imperatiu reunir un consorci d'experts i organitzacions d'Europa i de fora.

A part de l'ICM-CSIC, el consorci, dirigit pel MET, inclou 12 socis principalment europeus i un de canadenc. Es barregen institucions de recerca, universitats i empreses privades de TI com Deimos Romania i Science & Technologies Noruega per oferir un cabal de coneixements més complet. Aquesta col·laboració subratlla la importància de les associacions publico privades per a l'avenç de la investigació i la tecnologia espacials.

Amb tot, el projecte CIMR L2PAD representa un salt significatiu en la tecnologia d'observació de la Terra, amb un consorci divers d'experts i organitzacions que treballen a l'uníson per desenvolupar un segment terreny innovador per al proper satèl·lit CIMR, millorant encara més la nostra capacitat de vigilar i comprendre el nostre planeta. Les perspectives de futur del projecte inclouen la possibilitat de continuar col·laborant i innovant en l'observació de la Terra a mesura que s'avança cap a la propera frontera de la tecnologia de satèl·lits.