El personal investigador de l'Institut ha participat en l'elaboració d'un treball que identifica les necessitats i els reptes científics a què s'enfronta la regió mediterrània avui dia.

El personal investigador de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona ha participat en l'elaboració del llibre blanc ”The Mediterranean Sea We Want”, publicat recentment a la revista Ocean and Coastal Research.
El document presenta les principals necessitats i reptes científics a què s'enfronta la regió mediterrània en l'actualitat amb l'objectiu de dibuixar una Mediterrània més blava i sostenible en el marc de la Dècada de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible 2021-2030 (“Dècada dels Oceans”). En total, en la seva elaboració hi han participat 58 autors de 14 països diferents.
Un entorn especialment vulnerable
La Mediterrània, molt més vulnerable al canvi climàtic que altres zones del planeta, està exposada a amenaces naturals i antropogèniques que impedeixen implementar plenament els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de l'ONU.
Segons els experts, la regió està amenaçada per l'augment de la freqüència i la intensitat dels fenòmens extrems que, juntament amb una gestió cada vegada més insostenible d’aquest mar, afecten la seguretat de la població assentada a les seves costes. Per això, i amb l'objectiu de poder gaudir d'un entorn marí saludable i productiu per a les generacions futures, aposten per una transició a una economia blava en aquesta regió.
La Dècada dels Oceans
El marc de la “Dècada dels Oceans” ha ofert una oportunitat sense precedents per millorar la base de coneixements necessària per a una bona gestió d’aquesta regió. El document "The Mediterranean Sea We Want" n'és un bon exemple, ja que revisa la literatura científica disponible sobre la Mediterrània per a cadascun dels objectius de la Dècada i identifica les tendències i els reptes de recerca, així com les necessitats de desenvolupament de capacitats per a les condicions ambientals i socioeconòmiques úniques d'aquest mar.
Concretament, els autors fan recomanacions sobre les necessitats de coneixement i el desenvolupament d'accions de codisseny. Segons el seu parer, integrant i millorant el coneixement científic, la cultura oceànica i la nostra capacitat d'observació, per la qual cosa és imprescindible la cooperació internacional, serà possible gaudir de la Mediterrània que desitgem.
Per exemple, en termes de risc i vulnerabilitat, la investigadora de l'ICM Esther Garcés assenyala que "en el cas dels riscos biològics, com és el cas d’aquells relacionats amb la pèrdua de biodiversitat causada per la degradació ambiental i les proliferacions d'algues nocives, la principal limitació és la manca de dades biològiques i de sistemes d'observació per a grans trams de les costes del nord de la Mediterrània, així com per a la majoria de les zones costaneres de l'est i del sud".
La publicació d'aquest llibre blanc s'emmarca dins del programa SciNMeet de la “Dècada dels Oceans”, el subtítol de la qual és "La ciència que necessitem per a la Mediterrània que volem", i està recolzat per la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO.