Aquest servei permetrà millorar l’assessorament, en l’àmbit pesquer, associat a l’impacte dels corrents superficials sobre espècies explotades com la sardina, el seitó o la gamba.

L’Institut de Ciències del Mar (ICM), a través de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR), ha contribuït al desplegament del Servei d'Oceanografia Operacional de Catalunya, que s’acaba de posar en marxa gràcies a l'adquisició d'un primer radar d'alta freqüència que recopilarà dades de les velocitats de superfície dels corrents marins amb una resolució de 2 a 3 km i un abast d’uns 60 km mar endins.
Aquest aparell formarà part d’una xarxa de radars finançada per la Generalitat i el Fons Europeu Marítim i de la Pesca que ha de cobrir tot el litoral català. La informació recopilada gràcies a aquesta xarxa tindrà moltes aplicacions, entre les quals destaquen l’assessorament, en l’àmbit pesquer, associat a l’impacte dels corrents superficials sobre espècies explotades com ho són la sardina, el seitó o la gamba.
Les dades del Servei d'Oceanografia Operacional de Catalunya contribuiran també a millorar la Xarxa Europea d’Observació i Dades Marines (EMODNET), la xarxa oficial d’institucions de recerca de la Unió Europea per a l’observació a llarg termini del mar.
Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, aquest sistema de recollida de dades a través de radars d’alta freqüència és escalable i permet cobrir tota la costa. Així mateix, el desplegament en direcció nord (golf de Lleó), en el marc de col·laboracions transfrontereres, facilitaria una millor gestió integrada de l’espai marítim a escala regional.
L’ICATMAR, clau per a la recollida i anàlisi d’informació del medi marí
L’ICATMAR, un organisme de cooperació entre la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del DARP i l’ICM, ha establert com una de les seves finalitats bàsiques proporcionar assessorament científic d'excel·lència a la Generalitat de Catalunya en l’àmbit de la recerca oceanogràfica.
El pes creixent de les activitats marítimes al litoral català i, en general, el dels sectors de l’economia blava requereix una estructura de recollida i anàlisi d’informació del medi marí en temps real que en permeti el desenvolupament eficient i segur. En aquest sentit, l’Estratègia marítima de Catalunya 2030, en el seu primer Pla estratègic pluriennal, va establir les línies estratègiques per al desenvolupament i la consolidació del nou Institut i per al disseny i la posada en funcionament d’una xarxa de monitoratge de variables ambientals en l’àmbit marítim.
Des del moment de la seva creació, l’ICATMAR compta amb científics de reconegut prestigi en camps de la recerca que van de la biologia marina a l’oceanografia i que ja han posat en funcionament un servei complet d’assessorament per als que es dediquen a la pesca professional i recreativa. El Servei d’ Oceanografia Operacional constitueix el segon gran pilar de la seva estructura.