Notícies | 25 Juliol 2014

L'ICM acull la tercera reunió del Comitè Directiu del Global Ocean Observing System

Share

Del 24 al 26 de juliol, a l'ICM acull a Barcelona la tercera reunió del comitè directiu del Sistema d'Observació Global dels Oceans (Global Ocean Observing System GOOS).

Del 24 al 26 de juliol, a l'ICM acull a Barcelona la tercera reunió del comitè directiu del Sistema d'Observació Global dels Oceans (Global Ocean Observing System GOOS).
GOOS és un sistema global d'observació, modelat i anàlisi de variables oceàniques i marines per donar suport als serveis operatius a tot el món. GOOS ofereix descripcions precises de la situació actual dels oceans, incloent informació sobre recursos naturals; previsions contínues l'estat del mar, i les seves dades estan a la base de les prediccions de canvi climàtic.
Aquest sistema està constituït per múltiples plataformes d'observació, incloent 3.000 flotadors Argo, 1.250 boies a la deriva, 350 sistemes instal·lats en creuers comercials o en iots, 100 vaixells d'investigació, 200 mareògrafs i més de 200 amarratges en mar obert. Està patrocinat per la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental (Intergovernmental Oceanographic Commission, IOC) de la UNESCO, l'Organització Meteorològica Mundial (World Meteorological Organization, WMO), el Consell Internacional per a la Ciència (International Council for Science, ICSU), i el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (United Nations Environment Programme, UNEP). La implementació de GOOS la realitzen els estats membres a través de les seves agències governamentals, els seus armades i les seves institucions d'investigació oceanogràfica que col·laboren a través d'una àmplia gamma de panells temàtics i aliances regionals.

Els membres del Comitè Directiu del GOOS que assisteixen a la reunió de Barcelona estan discutint com desenvolupar i implementar Variables Oceàniques Essencials (Essential Oceanographic Variables, EOV) en àrees més enllà de l'oceanografia física i també la manera de com coordinar l'activitat de les aliances regionals de GOOS. Entre els membres de GOOS que assisteixen a la reunió trobem a científics de renom com Rosalia Santoleri, oceanògrafa física amb una llarga experiència en la circulació marina, oceanografia per satèl·lit i en els estudis de les interaccions atmosfera-oceà i que treballa en l'Istituto di Scienze dell 'Atmosfera i del Clima (iSAC) de la Consell Nacional d'Investigacions Científiques Italià, Robert Weller, científic sènior en Woods Hole Oceanographic Institution, i Albert Fisher, cap de la secció d'Observacions i Serveis Oceànics de la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO.

Més informació sobre el GOOS a la seva web: http://www.ioc-goos.org/