A l’”A Fons” d’aquest mes de juny us parlem de la nova campanya de comunicació de l’ICM, que busca connectar la investigació científica amb la societat.

En un món on les crisis ambientals i socials sovint dominen els titulars, l'Institut de Ciències del Mar (ICM) llança una campanya audaç i esperançadora anomenada “La recerca que ens fa somiar”. Aquesta iniciativa busca connectar la investigació científica amb la societat, destacant el paper essencial de la comunitat científica com a col·lectiu de somiadors capaços d'obrir camins cap a un futur millor.
Amb un enfocament emocionant, inspirador, esperançador i revelador, el projecte se centra en les persones que fan possible la investigació. A diferència de campanyes anteriors, que posaven l'accent en les línies de recerca i els reptes científics, aquesta nova campanya pretén explicar històries de resultats que donen esperança per a seguir investigant. D'aquesta manera, l'ICM vol mostrar com els somnis esdevenen realitats a través de la recerca científica, allunyant-se dels missatges ecologistes fatalistes i proposant una visió optimista del futur.
La campanya inclou diversos elements audiovisuals dissenyats per captar l’atenció del públic i transmetre el missatge d’una manera holística. Una de les peces centrals és una enquesta adreçada al personal de l'ICM i al d’altres centres de recerca que va acompanyada d’uns vídeos d'obertura i tancament dotats de text animat i un àudio que barreja sons de la natura i la vida urbana, creant una experiència singular i tecnològica.
L’objectiu de l’enquesta és mesurar el nivell d'optimisme de la comunitat científica respecte al futur del planeta, identificar els factors que influeixen en l'optimisme o el pessimisme, fomentar la reflexió sobre els biaixos científics en relació amb la visió del futur i promoure una visió optimista sobre les capacitats de la ciència per fer front als reptes futurs.
El pilar principal de la campanya és un vídeo manifest que presenta la investigació com una eina fonamental per a un futur millor. Amb un guió que combina poesia i ciència, el vídeo destaca com cada descobriment i cada innovació obren camins inesperats per protegir l’oceà i, amb això, millorar el futur del planeta. A través d’exemples de projectes de recerca bàsica i aplicada, el vídeo il·lustra com la ciència pot contribuir a repoblar les costes amb espècies perdudes, trobar energies més netes o proporcionar als ecosistemes les condicions que necessiten per a recuperar-se de la petjada antropogènica, entre altres.
A més, la campanya inclou una sèrie de reportatges fotogràfics que aprofundeixen en línies de recerca significatives de l'ICM. Aquests reportatges estaran disponibles en una web dissenyada específicament per la campanya i es difondran a través de les xarxes socials, presentant històries d'investigadores i investigadors que treballen tant en l’àmbit de la ciència bàsica com en aquella més relacionada amb la societat i la ciència aplicada.
El llançament de la campanya coincideix amb el Dia Mundial dels Oceans, una data en què volem aprofitar per reivindicar el paper de la ciència com una eina poderosa per a la inspiració i la transformació social. En última instància, el que volem és respondre a la pregunta de si la recerca està o contribuint a somiar en un món més esperançador o al contrari, és a dir, està certificant el col·lapse del nostre futur.
Una resposta que ens proporcionarà l'”Ocean Science Dream Observer”, un espai on la comunitat científica pot compartir els seus somnis, inspiracions i visions sobre el futur de l’oceà i de la ciència. En aquest sentit, l’observatori convida la comunitat científica i al públic general a reflexionar sobre el paper de la recerca en la construcció d'un futur ple de possibilitats.
En resum, “La recerca que ens fa somiar” és més que una campanya de comunicació; és una invitació a somiar i a creure en la capacitat transformadora de la ciència a través d'històries inspiradores i un enfocament positiu. Una iniciativa amb què l’ICM busca connectar amb la societat i fomentar una visió optimista del futur, on la ciència no només explica el món, sinó que també contribueix a millorar-lo.