Notícies | 24 maig 2022

La investigadora Marta Coll, entre les autores de l'informe sobre futurs sostenibles de l'IPBES

Share

Formada per representants de gairebé 140 governs, l'PBES fa, en certa manera, per a la biodiversitat allò que l'IPCC fa per al canvi climàtic.

La investigadora forma part del Departament de Recursos Marins Renovables de l'ICM-CSIC.
La investigadora forma part del Departament de Recursos Marins Renovables de l'ICM-CSIC.

La investigadora de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) Marta Coll ha estat seleccionada per la Plataforma Intergovernamental Cientificopolítica sobre Diversitat Biològica i Serveis Ecosistèmics (IPBES) per participar en la redacció del Capítol 4 -"Futurs Sostenibles"- del pròxim Nexus Assessment de l'IPBES, que avalua les interrelacions entre biodiversitat, aigua, alimentació i salut.

La primera reunió d'experts va tenir lloc la setmana passada a Frankfurt (Alemanya) i va reunir més de 150 científics destacats de tot el món. Durant cinc dies, van treballar intensament amb l'objectiu d'arribar a un acord sobre el contingut de l'informe i definir el procés de treball fins al 2024, que és quan es farà públic el document.

Durant aquests anys, el grup examinarà les interrelacions entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible relacionats amb la seguretat alimentària i de l'aigua, la salut planetària, la protecció de la biodiversitat tant en l’àmbit terrestre com a l’oceà i la lluita contra el canvi climàtic.

La investigadora Marta Coll, del Departament de Recursos Marins Renovables de l'ICM-CSIC, és una de les tres expertes espanyoles que participen en la redacció de l’informe. Concretament, formarà part dels experts del Capítol 4, que avaluarà les possibilitats polítiques i sociopolítiques per facilitar i accelerar la transició cap a una sèrie de futurs més sostenibles.

"Es tracta d'un procés desafiant i molt oportú en què analitzarem les evidències científiques i els coneixements ecològics locals per sintetitzar els vincles essencials que s'estableixen entre els processos ecològics i socioeconòmics clau per informar la política i la gestió local, regional i internacional de la necessitat de garantir un planeta sostenible i habitable per al futur", afirma Coll.

IPBES és un organisme intergovernamental independent compost per representants de gairebé 140 governs. Creat el 2012, proporciona als responsables polítics informació sobre la biodiversitat del planeta, els ecosistemes i les contribucions que fan a les persones, així com les eines i els mètodes per protegir i utilitzar de manera sostenible aquests actius naturals vitals. En certa manera, la plataforma fa amb la biodiversitat allò que l'IPCC fa amb el canvi climàtic.