Científics de l'Institut de Ciències del Mar han aconseguit determinar com la mida i forma de vida dels cefalòpodes acabats de néixer influeixen en la capacitat de dispersió i en la distribució de les seves espècies. La recerca es publica aquesta setmana en la revista PLoS ONE.

Científics de l'Institut de Ciències del Mar han aconseguit determinar com la mida i forma de vida dels cefalòpodes acabats de néixer influeixen en la capacitat de dispersió i en la distribució de les seves espècies. La recerca es publica aquesta setmana en la revista PLoS ONE.
Tots els cefalòpodes (nautiloïdeus, sèpies, calamars i pops) són mol·luscs amb desenvolupament directe però depenent de l'espècie, els acabats de néixer passen la seva primera fase de vida associats a la columna d'aigua (planctònics) o associats al fons marí (bentònics).
“Els acabats de néixer planctònics mesuren uns pocs mil·límetres i durant el seu període de vida en la columna d'aigua, que pot durar des de dies a mesos segons les espècies, la seva dispersió es veu facilitada pels corrents oceànics. D'altra banda, els cefalòpodes acabats de néixer bentònics són de mida relativament gran, recorden a miniatures dels seus adults i la nostra hipòtesi inicial era que la seva capacitat de dispersió fos menor” explica Roger Villanueva, investigador del Departament de Recursos Marins Renovables del ICM i primer autor del treball.
La recerca, liderada per l’ICM i en col·laboració amb la Universidade Federal do Paraná de Brasil i de la Prince of Songkla University de Tailàndia, ha relacionat la forma de vida larvària de 110 espècies de cefalòpodes, la mida dels acabats de néixer i la seva distribució latitudinal. S'han seleccionat espècies en el que els exemplars acabats de néixer s'han obtingut en laboratori, per assegurar la correcta identificació de l'espècie i les seves característiques morfològiques després d'abandonar l'ou. Aquest nombre d'espècies analitzat representa aproximadament el 13% del nombre total d'espècies de cefalòpodes descrites fins avui.
“Els resultats evidencien que les espècies de cefalòpodes amb acabats de néixer planctònics aconsegueixen rangs de distribució més amplis en comparació d'espècies que els posseeixen bentònics. A més, entre les espècies amb acabats de néixer bentònics es troben algunes amb una àrea de distribució de caràcter endèmic. Aquesta tendència també es manté agrupant les espècies a nivell de gènere” afirma Fernando Ángel Fernández-Álvarez, investigador del ICM i també autor de l'article.
Els autors han observat en calamars i pops que com menor és la mida de l'acabat de néixer, més àmplia és la distribució de l'espècie. “Aquesta pauta no es manté en sepioideus, un grup compost majoritàriament per acabats de néixer de caràcter bentònic i mida relativament gran. Així i tot, quan s'analitza la mida dels acabats de néixer en relació a la mida de l'adult, es va observar que quant més petit és l'acabat de néixer, major és el rang de distribució en espècies de sèpies, calamars i pops” conclou Villanueva.
Els científics remarquen que, a més dels caràcters dels acabats de néixer, hi ha altres factors que influeixen en la capacitat de dispersió de les espècies marines, com són la durada del període planctònic, els corrents oceànics i la mida i capacitat de mobilitat dels adults, entre d'altres.
Article de referència:
Villanueva, R., Vidal, E.A.G., Fernández-Álvarez, F.A., Nabhitabhata, J. (2016). Early mode of life and hatchling size in cephalopod molluscs: influence on the species distributional ranges. PLoS ONE 11: e0165334.