Notícies | 29 Març 2024

Jordi Isern: “L’ICATMAR està ajudant a definir les polítiques de pesca de la UE i ens ha permès crear, per primera vegada, un grup estable de modelització oceanogràfica”

Share

En aquest l’”A Fons” parlem amb Jordi Isern de les eines, serveis i recursos que l’ICATMAR posa a disposició de la comunitat marítima.

L'ICATMAR proporciona dades i informació oceanogràfica essencial per a la cogovernança / ICM-CSIC.
L'ICATMAR proporciona dades i informació oceanogràfica essencial per a la cogovernança / ICM-CSIC.

El passat mes de març es va presentar oficialment l’institut oceanogràfic de Catalunya (Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar - ICATMAR), un òrgan de cooperació entre l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i la Generalitat de Catalunya que destinarà en els pròxims 7 anys 18,87 M€ al desplegament d’eines per a la recollida de dades oceanogràfiques. L’ICATMAR va néixer amb l’objectiu d’augmentar el coneixement de l’estat biològic de les espècies d’interès pesquer, quantificar l’impacte de la pesca recreativa i fer el seguiment socioeconòmic d’aquests sectors. No obstant, des de fa uns mesos es dedica també a la recollida i anàlisi de variables oceanogràfiques com les corrents marines, temperatura o la salinitat de l’aigua. En aquest “A Fons” entrevistem el nostre company Jordi Isern, cap del Servei d’Oceanografia Operacional (SOCAT) de l’ICATMAR, perquè ens expliqui la implicació de l’ICM en aquest organisme.

A dia d’avui, de quines eines i recursos disposa l’ICATMAR?

L’Institut està format per personal de l’ICM, tant de plantilla com contractat, i personal de la Generalitat de Catalunya assignat a l’ICATMAR. En total estem parlant d’una vintena de persones contractades, més una vintena més de personal de plantilla. A més, l’ICATMAR disposa de les infraestructures que aporten les dues institucions. Una que és particularment singular és la xarxa d’observacions costanera composta per radars oceanogràfics, boies fondejades i boies a la deriva dissenyada per l’ICM i finançada i desplegada per la Generalitat de Catalunya.

Quina inversió i desplegament estan previstos per als pròxims anys?

La inversió de prop de 20 milions d’euros que fa la Generalitat està distribuïda en tres partides principals: el personal de la Generalitat que posa a disposició de l’ICATMAR, el desplegament de la xarxa d’observació costanera i el finançament del conveni Generalitat-CSIC. La plantilla de l’ICATMAR, tant la part CSIC com la part Generalitat, està pràcticament completa. El que encara està en procés de desplegament és la infraestructura d’observacions costaneres. Aquesta xarxa es compon de radars oceanogràfics per mesurar corrents, que estarà acabada abans de Nadal d’aquest any; la xarxa boies fondejades, que estarà acabada el 2026; i el conjunt de boies a la deriva, que les hauríem de rebre l’any que ve. D’altra banda, estem posant en marxa un sistema de predicció oceanogràfica, la primera versió del qual estarà disponible a la tardor.

De quina manera utilitza la comunitat marina aquestes eines?

La informació generada per l’ICATMAR es fa servir a molts nivells diferents: local, nacional, estatal i europeu. Per exemple, s’està fent servir per definir les polítiques de pesca de la UE. Així mateix, l’ICATMAR és una eina fonamental per als comitès de cogestió pesquera, als quals l’Institut proporciona el coneixement científic necessari. D’altra banda, les dades físiques es fan servir, entre altres, per millorar la seguretat i actuar en emergències, o bé per millorar la navegació.

Quin paper té la comunitat marina a l’hora de definir o dissenyar aquests recursos?

Les activitats cientificotècniques de l’ICATMAR les hem decidit nosaltres, el personal de l’ICM, amb l’objectiu de respondre a les problemàtiques dels diferents sectors de la comunitat marítima. A partir d’aquí s’ha fet una proposta al Govern de Catalunya, que és qui ha buscat la manera de dotar-les pressupostàriament. 

Quins recursos aporta l’ICM a l’ICATMAR?

L’ICM aporta el coneixement científic i tecnològic a través del seu personal. A més, proporciona la infraestructura cientificotècnica necessària i l’experiència en la gestió i coordinació de projectes.

En què es basa el nou model de governança del mar que proporciona l’ICATMAR?

En el coneixement científic i la cogestió dels recursos. Això fa de l’ICATMAR una peça essencial, ja que proporciona la informació oceanogràfica necessària per al model de governança de Catalunya, que es basa en la cogestió. 

Hi ha exemples d’òrgans similars arreu d’Europa i el món?

Probablement, un dels models més semblants a l’ICATMAR, que inclouen pesca i física, és la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), tot i que a una escala molt més petita. Altres models que ens ha servit de referència són els del Canadà i Irlanda. Pel que fa a la xarxa de radars, és possible que la nostra sigui la xarxa més densa d’Europa gestionada per una sola institució.

Quins resultats espereu obtenir gràcies als recursos generats per l’ICATMAR?

El nostre objectiu és proporcionar dades i informació oceanogràfica. Pel que fa a la informació pesquera, ja fa uns quatre anys que s’està proporcionant  i la informació es fa servir per gestionar la pesca. Pel que fa al SOCAT, que som el servei més novell, tenim dos productes distribuint-se des de fa uns mesos: el d’onades de calor i temperatura de l’oceà i el de corrents climatològics. Addicionalment, des de fa dues setmanes distribuïm corrents superficials i onatge, i a finals d’any començarem a distribuir prediccions de corrents, temperatura i nivell del mar, entre altres.

Què representa per l’ICM ser el centre de referència d’aquesta institució?

D’una banda és un reconeixement a l’ICM, tan institucional com a la bona feina feta, mentre que de l’altra ens permet avançar molt en la recerca que fem gràcies a les sinergies entre els investigadors de l’ICM i el personal de l’ICATMAR. Per exemple, per primera vegada en quaranta anys hem pogut crear un grup estable de modelització oceanogràfica. La feina d’aquest grup és desenvolupar i operar models numèrics de l’oceà per fer les prediccions oceàniques. Això no només ens permet tenir experts en modelització que poden recolzar la recerca que fem, sinó que fa possible que disposem de models de l’oceà sempre actualitzats que podem fer servir en recerca. 

Per què són tan necessaris aquest tipus d’òrgans de cogovernança?

Perquè una de les bases de la cogovernança són les dades i la informació oceanogràfica, i això és el que proporciona l’ICATMAR.