L'ICM integra la igualtat de gènere dins la seva estructura i estratègia institucional.

Fa poc més d'un any, l'Institut de Ciències del Mar (ICM) va aprovar el seu primer Pla d'Igualtat de Gènere (GEP 2021-2024), impulsat per la participació en dos projectes europeus Horizon 2020, Leading Towards Sustainable Gender Equality Plans in research performing organisations (LeTSGEPs) i Responsible research and innovation grounding practices in BIOSciencies (ResBIOS).
El GEP compromet esforços en totes i cadascuna de les àrees d'intervenció recomanades per Horizon Europe: la conciliació de la vida laboral i familiar i cultura organitzativa, l'equilibri de gènere en el lideratge i la presa de decisions, la igualtat de gènere a la contractació i la progressió de la carrera professional, la integració de la dimensió de gènere als continguts de recerca, i les mesures contra la violència de gènere, inclòs l'assetjament sexual.
A més d’ aquests 5 àmbits l'ICM n'ha incorporat 3 més: la inclusió de la perspectiva de gènere en la cultura institucional; l'elaboració de pressupostos amb perspectiva de gènere i la política retributiva; i la comunicació inclusiva i no sexista. Per a cadascun dels 8 àmbits s'estableixen objectius i resultats específics que orienten un conjunt de 14 mesures que ens han de permetre assolir l'objectiu global del GEP, orientat a impulsar una transformació institucional que comporti l'adopció de la igualtat de gènere com a principi transversal del ICM.
El GEP s'adopta per tant com a marc d'actuació i full de ruta de l'ICM per generar un canvi estructural que permeti la transversalització efectiva de la igualtat de gènere en els diferents àmbits i actuacions de l'organització.
Des de la seva aprovació, l'ICM ha anat fent passos molt significatius amb la implementació d'accions de caràcter transversal que s'ancoren en les polítiques i pràctiques institucionals, i mesures d'acció positiva adreçades a corregir situacions de desigualtat o donar resposta a necessitats i prioritats específiques de les dones.
Igualtat de gènere en el lideratge i la presa de decisions
Una de les mesures clau del GEP de l'ICM és l'adopció de mesures de governança institucional que permetin assolir la igualtat de gènere als espais i estructures de presa de decisions. Un canvi cultural i organitzatiu eficaç cap a la igualtat de gènere requereix polítiques ben pensades i la integració estructural de la igualtat de gènere a l'organització, inclosa en la composició dels òrgans de decisió. Això implica no només garantir una representació paritària de dones i homes, sinó també promoure la conscienciació dels membres sobre la importància de la igualtat de gènere en la governança institucional i la necessitat de transformar gradualment l'organització per superar les desigualtats estructurals.
Tres de les mesures impulsades per la nova direcció de l'ICM en aquest marc organitzatiu responen nítidament a la consecució de l'objectiu d'assolir la igualtat de gènere als llocs de lideratge i de presa de decisions. En primer lloc, l'aposta activa per la paritat en la renovació dels càrrecs institucionals de l'equip de direcció, que s'ha traduït en una dona i un home ocupant les dues vicedireccions, i 3 dones i 2 homes a les recentment creades vicedireccions adjuntes.
En la renovació de les direccions dels 4 departaments de l'ICM s'ha produït igualment una important feminització amb 3 dones i 1 home encapçalant els departaments. Aquest relleu en els llocs referits, juntament amb el nou director i la gerent, integren una Junta de Govern (sense considerar la representació de treballadors i treballadors que no ha estat renovada) que enfront de la masculinització prèvia, amb gairebé el 70% dels càrrecs ocupats per homes, ara compta amb prop del 70% de dones.
En segon lloc, la creació d'una subdirecció adjunta d'igualtat, fet que situa la igualtat a l'estructura orgànica de l'ICM. Aquesta subdirecció assumeix, entre altres funcions, les d'assessorament, informe i seguiment a la direcció en temes relacionats amb la igualtat de gènere, impulsa el compliment del GEP i orienta la integralitat i coherència de les accions en matèria de gènere amb els marcs normatius de referència i exerceix de corretja de transmissió entre el Grup de Treball de Gènere (ETF) i l'equip de direcció.
La tercera, la presència de les expertes de gènere als dos comitès estructurals del centre: el d'estratègia científica i el de transferència de coneixement, amb l'objectiu d'avançar en la transversalització de la perspectiva de gènere en la definició de les estratègies institucionals respectives .
Amb aquestes mesures la igualtat de gènere s'integra dins de l'estructura i l'estratègia institucional, fet que pretén ser, no només un revulsiu que acceleri i activi els canvis perseguits pel GEP més ràpidament, sinó també un catalitzador de resiliència i competitivitat organitzacional.